Biz - B92.net

Počeo "Spejs vik": Srbija predstavlja inovacije iz svemirske i avio-tehnologije

Druga tematska nedelja Svetske izložbe "Ekspo 2020 Dubai" posvećena svemiru (Space Week) počela je danas i traje do 22. oktobra.

Izvor: B92.net
Podeli
Ana Raičević; Foto: PKS
Ana Raičević; Foto: PKS

Pred posetiocima su i srpski inovativni proizvodi – simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Srbija će se ove nedelje predstaviti i na sajmovima "Gitex" i "Gitex Future Stars", a naša dostignuća na svim ovim manifestacijama promoviše delegacija od oko 120 privrednika.

"Sa nama u Dubaiju je 27 firmi metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio tehnologijama, proizvodnjom 'mini' satelita (CubeSat), kao i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja. Imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta", ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije.

Svemir, prema njenim rečima, nije tema koju bismo u prvom trenutku povezali sa privredom Srbije, ali interesovanje za "Space week" i velika privredna delegacija koja boravi u Dubaiju jasan su znak da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti svemirskih tehnologija.

Privrednici koji učestvuju na drugoj tematskoj nedelji danas su posetili Biznis hab PKS u Dubaiju gde su se upoznali sa uslovima poslovanja u UAE, procedurama i mogućnostima osnivanja kompanija.

"Sigurna sam da će naši privrednici iskoristiti priliku da besplatno koriste usluge Biznis haba PKS za organizaciju poslovnih sastanaka, prezentacija i dogovaranje novih poslova. U Slobodnoj zoni Dubaija gde je smešten i ovaj hab posluje 4.000 kompanija iz različitih sektora, što je još jedna od prednosti za naše firme" dodala je Raičević.

Nastup na Svetskoj izložbi u Dubaiju privrednici vide kao veliku šansu i dodatni impuls internacionalizaciji poslovanja.

Marija Dragović, direktorka kompanije "Wing", koja se bavi proizvodnjom delova za avijaciju i vetroparkove, kaže da je nastup na tematskoj nedelji "Svemir” odlična prilika za pronalaženje novih poslovnih partnera, s obzirom na to da je firma 90 odsto izvozno orijentisana.

"Biti deo delegacije Srbije u Dubaiju je prilika da promovišemo kompaniju brojnim inostranim posetiocima, kao i da se predstavimo Azijskom tržištu, sa kojim nismo ranije sarađivali”, ističe Dragovićeva.

Biznis hab; Foto: PKS
Biznis hab; Foto: PKS

Kompanija Pink Research and Development Centar predstavlja dronove IKA-20 i IKA-01, nosivosti 20 kilograma i jedan kilogram koji su namenjeni različitim specijalnim misijama, poput gašenja požara, transport medicinskog materijala i opreme.

"Dronovi su projektovani i proizvedeni u našoj kompaniji. Želimo da internacionalno predstavimo kompaniju i naše proizvode i povežemo se sa klijentima", rekla je Tijana Petrašinović Mileta, direktor kompanije.

U Dubaiju je danas počeo i pomenuti sajam "Gitex", najveći tehnološki događaj u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike, a svoja dostignuća i inovacije u oblasti IKT pokazaće 11 kompanija i institucija iz Srbije.

Uz podršku Vlade i Privredne komore Srbije šest naših startapa dobilo je priliku da učestvuje na "GITEX Future Stars 2021" – manifestaciji posvećenoj razvoju startapa. Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za "Supernova izazov" gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara.

"Ekspo 2020 Dubai" održava se pod sloganom: "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a učestvuju 192 zemlje. Očekuje se da će se tokom šest meseci trajanja izložbe u Dubaiju predstaviti više od 1.000 kompanija iz Srbije.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Privredna komora Srbije, Razvojna agencije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.