Biz - B92.net

Plate nema dok gazda ne plati dug

Beograd -- Novim Zakonom o porezima i doprinosima, poslodavci koji ne plaćaju redovno poreze i doprinose, ne bi mogli da isplaćuju zarade.

Izvor: Novosti
Podeli

Na taj način oko 700.000 zaposlenih koji nemaju socijalno, mogli bi ostati i bez plata.

U PIO Fondu kažu da od 215.000 poslodavaca, najmanje 130.000 njih ne izmiruje svoje obaveze.

Država je u poslednjih pet godina oprostila dugove u čak 505 preduzeća i umesto poslodavca izmirila doprinose. Ovo je republički budžet koštalo 35,8 milijardi dinara, što sa dosadašnjim dugom poslodavaca šteti budžet za 260 milijardi dinara, što je ukupan godišnji prihod Penzijskog fonda od doprinosa.

Među sto najvećih komanija koje ne uplaćuju redovno doprinose, čak 80 su javna preduzeća, podsećaju u Fondu PIO.

“Godišnje se od doprinosa skupi oko 260 milijardi dinara prihoda, što svakako nije dovoljno” kaže Ivan Mimić, finansijski direktor u Fondu PIO.

Ipak, pitanje je da li bi ovakvo rešenje o blokadi isplate zarada ikada moglo da postane primenjivo.

Sudeći po računici Fonda PIO, doprinosi se redovno uplaćuju na adrese 1.025 miliona, od ukupno 1,7 miliona zaposlenih u Srbiji, što je na samom začelju evropskog proseka.

Ipak, iako autori ovog zakona, smatraju da bi uvođenjem ovih novih pravila bili kažnjeni nesavesni poslodavci, sindikati ističu da bi zapravo radnici najgore prošli.

“Ako ovaj predlog zaživi, radnici bi opet bili najveći gubitnici” objašnjava Milorad Mijatović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On objašnjava da i sada radnici trpe velike posledice samim tim što im poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa zbog toga ne mogu da ostvaruju nijedno pravo iz radnog odnosa, a na kraju ne mogu da odu ni u penziju. Zato je potpuni paradoks da sada ostanu i bez plata.

Mijatović podseća da naša zemlja ima valjane propise kojima mogu da se sankcionišu nesavesni poslodavci, ali se oni ne primenjuju.

“Poreska uprava, pod čijom je ovo kontrolom, očigledno nije sposobna da se bavi naplatom”, ocenjuje Mijatović i dodaje da zbog ovakvog tolerantnog odnosa države polovina preduzeća u Srbiji nema nikakav razlog da redovno uplaćuje socijalno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.