Biz - B92.net

Plate naučnika po starom "receptu": Godinu dana prelazno rešenje za obezbeđenje sredstava

Beograd -- Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli novčanih sredstava akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, koja važi godinu dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, 18percentgrey
Foto: Depositphotos, 18percentgrey

Ona predstavlja prelazno rešenje do početka potpune primene Zakona o nauci i istraživanjima, donetog prošle godine, koji predviđa institucionalno finansiranje naučnih institucija, pišu Novosti u izdanju od utorka.

Primena ovog zakona počela je 1. januara, a on je predvideo mogućnost da se najduže u trajanju od dve godine donesu prelazna rešenja, poput ove uredbe kojom su, inače, obezbeđena sredstva za plate naučnika, plaćanje režija i materijalnih troškova istraživanja.

Unutrašnju preraspodelu sredstava vrši direktor instituta ili dekan fakulteta, a oni su bili dužni da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave detaljan godišnji plan rada i spiskove zaposlenih kako bi novac na vreme bio uplaćen.

"Plate naučnika biće iste kao i do 31. decembra 2019. sa pripadajućim povećanjem u 2020. godini, a ono iznosi 10 odsto, koliko je Vlada povećala plate za nauku", kaže za "Novosti" Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.

To znači da će raspon plata u nauci biti između 75.000 dinara, koliko ima naučnik najniže kategorije, do 124.000 dinara, koliko mesečno prima naučnik sa najvišim zvanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.