Plate naučnika po starom "receptu": Godinu dana prelazno rešenje za obezbeđenje sredstava

Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli novčanih sredstava akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, koja važi godinu dana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.02.2020.

08:30

Plate naučnika po starom
Foto: Depositphotos, 18percentgrey

Ona predstavlja prelazno rešenje do početka potpune primene Zakona o nauci i istraživanjima, donetog prošle godine, koji predviđa institucionalno finansiranje naučnih institucija, pišu Novosti u izdanju od utorka.

Primena ovog zakona počela je 1. januara, a on je predvideo mogućnost da se najduže u trajanju od dve godine donesu prelazna rešenja, poput ove uredbe kojom su, inače, obezbeđena sredstva za plate naučnika, plaćanje režija i materijalnih troškova istraživanja.

Unutrašnju preraspodelu sredstava vrši direktor instituta ili dekan fakulteta, a oni su bili dužni da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave detaljan godišnji plan rada i spiskove zaposlenih kako bi novac na vreme bio uplaćen.

"Plate naučnika biće iste kao i do 31. decembra 2019. sa pripadajućim povećanjem u 2020. godini, a ono iznosi 10 odsto, koliko je Vlada povećala plate za nauku", kaže za "Novosti" Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.

To znači da će raspon plata u nauci biti između 75.000 dinara, koliko ima naučnik najniže kategorije, do 124.000 dinara, koliko mesečno prima naučnik sa najvišim zvanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: