Biz - B92.net

Petreus: Ako Vučić nastavi, investiraćemo još

Sarajevo/Beograd -- Predsednik američkog investicionog fonda KKR, Dejvid Petreus, izjavio je da je taj fond uložio milijardu i po dolara u telekomunikacije u zemljama bivše SFRJ.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Petreus će se danas sastati i sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, u kojoj KKR ima brojne investicije, od najvećeg kablovskog operatera SBB, Total TV-a, Granda, do Sport kluba, TV N1, Sinemanije i TV Ultra. U najavi tog susreta, Petreus je kazao da je Vučić ponovnim izborom preuzeo obavezu da krene putem ka EU. "Verujemo da je to put koji će ove zemlje pokrenuti da preduzmu odgovarajuće reforme. Ako se to nastavi, investiraćemo još više", rekao je Petreus. U nekoliko navrata predstavnici srpske vlasti izjavljivali su I da se sa fondom KKR ozbiljno pregovara u kontekstu rešavanja problematičnih kredita u Srbiji.

Petreus je u Sarajevu na Biznis forumu ukazao da su investitorima potrebni doslednost i transparentnost.

"Sjajno je što sam ponovo ovde, u BiH, gde sam dolazio kao vojnik kada je to bilo potrebno BiH. Danas sam tu kao partner firme koja je investirala milijardu i po u telekomunikacije u bivšoj Jugoslaviji. Ovde (u BIH) imamo investiciju od oko 150 miliona dolara", kazao je Petreus.

Na pitanje šta je fond KKR privuklo da investira na Balkanu, on je rekao da je firma Telemah preuzela 14 manjih firmi koje se postepeno spajaju i stvaraju dobit.

"Naše usluge uživa više od pola miliona gradjana i mi smo impresionirani. Mislim da postoje firme koje postavljaju pitanja da li ima doslednostu i konzistentnosti da bi se napravila investicija, zbog izazova koje su prisutni u zemljama bivše Jugoslavije", dodao je Petreus, dodavši da o doslednosti govori u kontekstu strukture vlasti.

Govoreći o odnosima Rusije i Zapada, Petreus je ocenio da "tenzije te vrste mogu uticati i na investicionu klimu i priliv investicija".

(SBF) da će se sutra, i petak, sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Petreus je pešadijski general, bivši direktor CIA i nekada visoki zvaničnik Pentagona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.