Biz - B92.net

“PayPal“ od sledeće godine u Srbiji

Beograd -- „Pej pal“, usluga koja služi za posredovanje u sigurnoj internet trgovini, za građane Srbije, umesto 2010, kako je bilo najavljeno, aktiviraće se tek 2011.

Izvor: 24 sata
Podeli

Kako navodi list "24 sata", Srbija će se naći u regionalnom paketu sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Za početak, građani će moći samo da koriste „Pej pal“ kao posrednika u internet kupovini, dok domaći trgovci neće moći da naplaćuju usluge preko ovog servisa.

Slobodan Marković iz ministarstva telekomunikacija kaže da se pre dve sedmice čuo sa ljudima iz kompanije "eBay" i da će se tačan datum dolaska znati krajem ove godine.

Do odlaganja je došlo zato što su u međuvremenu odlučili da, osim Srbije, u isto vreme aktiviraju ’Pej pal’ servis i za građane okolnih zemalja. Za početak su zainteresovani da ponude uslugu slanja novca koja će građanima dati mogućnost da kupuju u internet prodavnicama korišćenjem pej pala kao posrednika u bezbednom obavljanju transakcija“, kaže Marković.

On kaže da se ta ponuda dalje širi samostalno ili u saradnji sa lokalnim bankama. To znači da kasnije proširuju ponudu mogućnošću da i trgovci iz Srbije koriste „Pej pal“ za naplatu onoga što prodaju preko interneta.

U Ministarstvu za telekomunikacije kažu da im je u razgovoru sa NBS preneseno da ne postoje zakonske prepreke za pružanje usluga elektronskog platnog prometa u Srbiji.

Inače, „Pej pal“ zarađuje tako što prodavcima naplaćuje svoju uslugu od 2,2 do 3,4 odsto. Da bi postali korisnici, zainteresovani moraju da ostave broj svoje kreditne kartice ili broj tekućeg računa, koji se verifikuju jednom transakcijom.

Nakon toga se novčane transakcije obavljaju tako što kupac šalje mejl uplatu prodavcu, a uplata se skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod „Pej pala“.

Taj sistem skraćuje vreme potrebno za obavljanje jedne transakcije na internetu, a prednost je to što korisnici ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i kartica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.