Biz - B92.net

Palma tvrdi: Rusi se vraćaju da završe fabriku

Jagodina -- Kompanija "Nort karton" uskoro će nastaviti radove na izgradnji fabrike kartona, koji su bili prekinuti zbog finansijskih problema tog ruskog investitora.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković-Palma.

"Investotor je obezbedio sredstva i nastavlja izgradnju i mi očekujemo da fabrika bude završena u maju ili junu sledeće godine", rekao je Marković na sednici Skupštine grada.

Reč je o fabrici koja mesečno može da proizvede 18 miliona kvadratnih metara kartona.

Njena izgradnja počela je u junu 2013. godine, a kamen temeljac su položili tada predsednik Vlade Ivica Dačić, predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma i vlasnik kompanije Vladimir Slobohotov.

Površina proizvodnog dela fabrike, rečeno je tada, je 15.000 kvadratnih metara, početna investicija je 15 miliona evra i predviđeno je da zaposli oko 200 radnika.

Fabrika, na kojoj je završeno oko 50 odsto radova, biće opremljena najsavremenojom opremom proizvođača iz Italije, Holandije i Japana i zadovoljava sve evropske ekološke standarde.

Fabriku gradi domaća firma "Visokogradnja" iz Beograda.

Projektant fabrike Aleksandar Mandošev istakao je tada da je fabrika "velika za Evropu, pa i Rusiju" koja ima još 10 ovakvih.

Ima liniju za proizvodnju pločastog kartona dugu oko 120 metara i još sedam proizvodnih linija za finalizaciju. U svom sastavu ima skladište sirovina i gotovih proizvoda.

Fabrika se gradi u Industrijskoj zoni na "Koridoru 10" gde već rade tri fabrike kompanija iz Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.