Biz - B92.net

Ovako će biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save FOTO

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će ove godine biti potpuno rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save.

Izvor: Beoinfo
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen", rekao je Vesić gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

"Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koje nam predstoji. Autori ovog jedinstvenog rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković. Novi park će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče. Uređenje ovog parka finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a u čitav proces uključena je Srpska pravoslavna crkva", rekao je Vesić

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je istakao da će novim rešenjem biti posebno istaknut spomenik voždu Karađorđu, kao i da objekat koji se vidi na rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom pa uz Katanićevu, predstavlja samo mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj će stolovati srpski patrijarh.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Ovaj objekat je ranije bio predviđen svim urbanističkim planovima grada, a završetkom Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se na neki način velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru", kazao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Kada smo kod Deroka, dodao je Vesić, na predlog našeg gradskog arhitekte Marka Stojčića, Aleksandar Deroko će tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.