Otvoren Centar za sekvenciranje genoma; Ukupna vrednost investicije - 600 miliona dinara

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju Centra za sekvenciranje genoma na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.12.2021.

11:36

Otvoren Centar za sekvenciranje genoma; Ukupna vrednost investicije - 600 miliona dinara
Foto: FOXARTBOX/Shutterstock

Ona je tom prilikom ocenila da otvaranje centra predstavlja početak nove budućnosti za Srbiju.

"Moći ćemo da pratimo sve mutacije koronavirusa. Te informacije nećemo morati da dobijamo iz sveta, nećemo morati da čekamo da nam drugi javljaju šta se dešava pa onda da reagujemo", kazala je Brnabićeva novinarima na otvaranju Centra.

Ona je istakla da je Srbija 2016. godine prepoznala "četvrtu industrijsku revoluciju", sveopštu digitalizaciju, kao veliku šansu Srbije i da je od tada urađeno mnogo te da se uprkos pandemiji vide rezultati u otpornijoj ekonomiji, boljem obrazovanja i efikasnijoj javnoj upravi.

"Naš IT sektor raste 25 odsto godišnje, a 2021. godina bila je najbolja po rezultatima. Imali smo najveći broj start-ap kompanija, investicija i akvizicija", istakla je ona.

Dodala je da veštačka inteligencija, bioinformatika i biomedicina predstavlja korak napred za Srbiju i navela da se procenjuje da će tržište biotehnologija do 2027. vredeti 835 milijardi evra. Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremu Centra iznosi 600 miliona dinara, rekla je Brnabić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da će otvaranje Centra za sekvenciranje genoma doprineti jačanju sposobnosti Srbije za sekvenciranje genoma i praćenje novih mutacija koronavirusa, što će, kako je ocenila, imati veliki značaj za kontrolu epidemije.

Čen Bo je ocenila da saradnja kineskog naučnog Instituta "Bi-Dži-Aj" i Srbije, od donacije PCR testova i izgradnje dve laboratorije do otvaranja Centra za sekvenciranje genoma, predstavlja odraz saradnje dve zemlje.

"Uverena sam da će u budućnosti visoka tehnologija postati novi aspekt saradnje naše dve zemlje", naglasila je ona.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu Jelena Begović izjavila je da Institut, koji ove godine slavi 35 godina od osnivanja, otvaranjem Centra obeležava svoje postojanje i delovanje.

"Ovo je veliki dan za tehnologiju i nauku u Srbiji i ovo je početak neke nove budućnosti za nas", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: