Oni su najplaćeniji u Srbiji: Zavide im i bankari

Rasponi prosečnih mesečnih zarada u Srbiji su ogromni, ne samo prema delatnosti, već i regionalnom položaju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2015.

09:00

Default images
Foto: Thinkstock

Konsultanti i programeri su najbolje plaćeni, zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.

Prosečna zarada isplaćena u Srbiji, prema poslednjim podacima iz oktobra ove godine, iznosila je 44.124 dinara, odnosno oko 360 evra. Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata nam je ovog oktobra, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu lani, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine, pišu Večernje novosti. Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, u oktobru zaradili po 165.658 dinara.

Skoro četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju. Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara.

Među bolje plaćenima su i duvandžije, koje su "prošle" sa po 93.856, a tur-operateri u putničkim agencijama sa svega 15.182 dinara.

Sa mesečnim prosekom od 74.667 dinara, najveće zarade u oktobru imali su Surčinci, oko 5.000 dinara manje zaradili su stanovnici Kostolca. Sa "prosekom" od oko 55.000 dinara, "mrtva" je trka između Beočina i Beograda...

Kada komentarišu raspone u platama, stručnjaci kažu da sve zavisi s koje strane posmatramo tolike razlike među zaradama. U zemljama Evropske unije, što je zemlja razvijenija minimalna zarada je veća, ali su i razlike u zaradama od minimalca veće.

“S druge strane, razlike između siromašnih i razvijenih gradova i opština u Srbiji jesu značajne i to se može rešiti samo ulaganjima u regionalni razvoj, ali i pokretanjem ljudi u nerazvijenim delovima Srbije”, ističe Dragoljub Rajić, privredni konsultant.

Ako se govori o zaradama po delatnosti, za mnoge nije čudno što su na vrhu liste konsultanti. Kako kažu u Mreži za poslovnu podršku, kada se pogleda kakvi su nam finansijski zakoni i da srednja i velika preduzeća jedino u Srbiji od zemalja regiona moraju da rade po dve revizije godišnje i da postoji ogroman broj birokratskih procedura, jasno je da firme onda moraju debelo da plaćaju te usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: