Biz - B92.net

Oni su najplaćeniji u Srbiji: Zavide im i bankari

Beograd -- Rasponi prosečnih mesečnih zarada u Srbiji su ogromni, ne samo prema delatnosti, već i regionalnom položaju.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Konsultanti i programeri su najbolje plaćeni, zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.

Prosečna zarada isplaćena u Srbiji, prema poslednjim podacima iz oktobra ove godine, iznosila je 44.124 dinara, odnosno oko 360 evra. Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata nam je ovog oktobra, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu lani, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine, pišu Večernje novosti.

Plate veće od republičkog proseka imaju i Lajkovčani - 61.349 dinara, stanovnici Bora 50.040, a Novosađani su kući odneli po 49.262 dinara. U oktobarskoj koverti stanovnika Malog Crnića, međutim, bilo je svega 25.267 dinara, a kod zaposlenih u Alibunaru, za oko dve hiljade više, odnosno 27.142 dinara.

Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, u oktobru zaradili po 165.658 dinara.

Skoro četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju. Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara.

Među bolje plaćenima su i duvandžije, koje su "prošle" sa po 93.856, a tur-operateri u putničkim agencijama sa svega 15.182 dinara.

Sa mesečnim prosekom od 74.667 dinara, najveće zarade u oktobru imali su Surčinci, oko 5.000 dinara manje zaradili su stanovnici Kostolca. Sa "prosekom" od oko 55.000 dinara, "mrtva" je trka između Beočina i Beograda...

Kada komentarišu raspone u platama, stručnjaci kažu da sve zavisi s koje strane posmatramo tolike razlike među zaradama. U zemljama Evropske unije, što je zemlja razvijenija minimalna zarada je veća, ali su i razlike u zaradama od minimalca veće.

“S druge strane, razlike između siromašnih i razvijenih gradova i opština u Srbiji jesu značajne i to se može rešiti samo ulaganjima u regionalni razvoj, ali i pokretanjem ljudi u nerazvijenim delovima Srbije”, ističe Dragoljub Rajić, privredni konsultant.

Ako se govori o zaradama po delatnosti, za mnoge nije čudno što su na vrhu liste konsultanti. Kako kažu u Mreži za poslovnu podršku, kada se pogleda kakvi su nam finansijski zakoni i da srednja i velika preduzeća jedino u Srbiji od zemalja regiona moraju da rade po dve revizije godišnje i da postoji ogroman broj birokratskih procedura, jasno je da firme onda moraju debelo da plaćaju te usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.