Biz - B92.net

"Oganj" u završnoj fazi ispitivanja: Ispalio rakete domaće proizvodnje

Beograd -- Mešovita artiljerijska brigada i Tehnički opitni centar realizovali su ispitno raketno gađanje modularnim sistemom "oganj" sa oklopljenom kabinom LRSVM M18.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Gađanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i v .d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Po završetku gađanja, ministar Vulin je rekao da Vojska Srbije, bez obzira koliko ima obaveza i novih zadataka kada je u pitanju borba protiv virusa korona, nijednog trenutka ne prestaje sa svojom modernizacijom i opremanjem i nikada ne zaboravlja da život mora da teče i da ne sme da gubi vreme, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

"Danas je Vojska Srbije pokazala šta može modularni ’oganj’ koji je modernizovana verzija sa blindiranom kabinom. Danas smo ispaljivali rakete od 122 milimetara. Domet od 40 kilometara je nešto što se do sada nije radilo. Pokazali smo da možemo i to da uradimo i da na taj način možemo da poboljšamo naše sposobnosti i našu snagu", rekao je ministar Vulin.

"Malo je mesta u Evropi gde se može izvesti takvo gađanje"

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vrlo je malo mesta u Evropi gde se može izvesti gađanje dometa 40 kilometara, istakao je v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, govoreći o izvedenom gađanju modularnim samohodnim višecevnim lanserom raketa "oganj" na, kako kaže, produženom rejonu poligona Pasuljanske livade.

Miloradović objašnjava da se modularni lanser "oganj" nalazi u završnoj fazi ispitivanja, kao i da je gađanje izvršeno raketama G2000 koje su već duže vreme u proizvodnji naše odbrambene industrije i njen su značajan izvozni proizvod.

"Prva faza modernizacije sistema ’oganj’ već je završena i u serijskoj je proizvodnji, a ovo je druga faza, što će reći da je modularni ’oganj’ oruđe koje je doživelo značajniju transformaciju, oklopljenu kabinu i koji ima mogućnost da gađa svim vrstama nevođenih artiljerijskih projektila koji su u naoružanju naše vojske, koje proizvodi i koje će tek proizvoditi naša industrija. Takođe ima mogućnost da gađa vođenim artiljerijskim projektilima", rekao je Miloradović.

Ovo nije prvo gađanje koje je modularni ’oganj’ izveo sa raketama G2000, ističe Miloradović, ali je prvo u Srbiji na najvećem dometu oko 40 kilometara, što je bila dobra prilika da se provere kako elektronski sistemi, tako i raketa i zajednički efekti rada oruđa i rakete.

Daljina gađanja povećana sa 24 na 40 kilometara

Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije ističe da su postignuti dobri rezultati gađanja.

"Postigli smo dobre rezultate. Oruđe i raketa su u fazi razvoja i u fazi usvajanja rakete u naoružanje Vojske Srbije, a koristiće se za gađanje na velikim daljinama, oko 40 kilometara, što je vrlo respektabilno u odnosu na prethodnu koja je bila maksimalno do 24 kilometara", poručuje potpukovnik Puhača.

Raketnom gađanju modularnim ’ognjem’ prisustvovali su načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić, kao i predstavnici firme "Jugoimport SDPR".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.