Biz - B92.net

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu?

Beograd -- Elektroprivreda Srbije je u teškoj finansijskoj situaciji i kompaniji preti bankrot već u martu ili aprilu, saopšteno je u pres službi EPS-a.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi, do bankrota će doći ukoliko Upravni odbor (UO) kompanije što pre ne donese neophodne odluke o finansijskoj konsolidaciji kompanije.

U toj kompaniji napominju da je na sednici UO EPS-a koja je juče trebalo da bude održana, ali je otkazana, na dnevnom redu trebalo da bude odobrenje zajma kompaniji od oko 300 miliona evra, neophodnih za finansijsku stabilizaciju kompanije.

Sve je dovedeno u pitanje i EPS će imati velikih finansijskih problema, ako ne u martu, onda u aprilu, ističu u toj kompaniji.

Na dnevnom redu sednice UO EPS-a trebalo je da bude i izbor javnog snabdevača strujom, što je obaveza EPS-a u skladu za zaključkom Vlade Srbije o restrukturiranju kompanije i sa odredbama zakona o energetici.

U EPS-u kažu da na dnevnom redu te sednice nije trebalo da bude razmatranje smene predsednika Upravnog odbora Ace Markovića, jer predsednika UO postavlja Vlada Srbije.

Marković je, objašnjavaju u toj kompaniji, otkazao sednicu Upravnog odbora EPS-a pod obrazloženjem da je pre toga potrebno obaviti konsultacije u Vladi Srbije i najavio da bi sednica UO, posle tih konsultacija, mogla biti održana za pet do 10 dana.

Dok je EPS-a biće i Srbije?

Posle jučerašnjeg ponovnog odlaganja sednice Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, na površinu je izbio sukob između Aleksandra Obradovića, generalnog direktora tog preduzeća i Upravnog odbora EPS, piše Blic.

Obradović za Blic kaže da neslaganje traje otkako je u septembru došao na čelo te kompanije i ističe da je veoma zabrinut zbog odlaganja sednice UO. On napominje da je Vlada na poslednjoj sednici odobrila program poslovanja EPS-a za 2013. godinu koji predviđa manjak u novčanim tokovima od 50 milijardi dinara.

"Da bismo imali novca za plate moramo da refinansiramo obaveze i zatražimo kredit, a to nije moguće bez salgasnosti UO, iako je Vlada već sve odobrila, ističe on i dodaje da je predsednikom UO Acom Markovićem pričao više puta, ali da ne zna njegove motive za stalno odlaganje sednice.

Marković pak tvrdi da je održavanje sednice UO pomereno zbog konsultacija. Na pitanje da li je svestan da zbog odlaganja sednice UO postoji opasnost da već u martu ne bude novca za plate u EPS-u, on odgovara:

"Znate za maksimu Dženeral elektriksa, dok je GE biće i Amerike, isto važi i kod nas - dok je EPS-a biće i Srbije", kaže on i navodi da nije tačno da je EPS u finansijskoj krizi.

Marković je rekao i da UO Elektroprivrede Srbije ne može da odobri zaduživanje kompanije za 300 mil. € bez stava vlasnika- Vlade Srbije.

Vlada Srbije je usvojila program rada EPS-a za 2013. i Upravni odbor te kompanije treba da postupa po tom programu rada, koji je EPS sam predložio, podsetili su u Ministarstvu i naglasili da nije jasno zašto UO EPS-a ne radi svoj posao. U Ministarstvu navode da su usvojene i polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, koji treba da se transformiše u akcionarsko društvo i da ima dve odvojene delatnosti - javnog snabdevanja i distribucije.

Ministarstvo energetike neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača strujom, saopšteno je u resornom ministarstvu povodom tvrdnji iz Elektroprivrede Srbije da bi ta kompanija već u martu.

U Ministarstvu energetike napominju da je tom javnom preduzeću, kao i ostalim javnim preduzećima, povereno poslovanje koje se tiče proizvodnje i snabdevanja potrošača električnom energijom, što je definisano kao javni interes.

Država, kako su istakli, zbog toga što se radi o poslovima od javnog interesa ima neophodne mehanizme da zaštiti taj javni interes.

Kako navode u Ministarstvu, radna grupa za sigurno snabdevanje energentima svakodnevno prati situaciju u energetskom sektoru i već na najavu bilo kakvih problema u snabdevanju potrošača energentima preduzima adekvatne mere.

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima, funkciju upravnih odbora svih javnih preduzeća treba da preuzmu nadzorni odbori što važi i za EPS, napominju u Ministarstvu energetike i dodaju da postojeći upravni odbori treba da obavljaju svoje poslove do imenovanja nadzornog odbora.

To ne znači da stari upravni odbori preduzeća u međuvremenu ne treba da rade, jer su odgovorni za poslovanje tih kompanija, ističu u Ministarstvu i ponavljaju da im nije jasno zašto to i u EPS-u nije slučaj i zašto UO tog preduzeća ne radi svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.