Biz - B92.net

Od Novog Sada do Pazove 160 na sat

Novi Sad -- Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović potvrdio je da će se novcem iz ruskog kredita graditi i pruga Stara Pazova – Novi Sad

Izvor: Dnevnik
Podeli

„Železnice” su već naručile izradu projekta za tu deonicu, čija bi izgradnja mogla početi za oko godinu dana.

Rok za izradu projekta je februar iduće godine, tako da bi radovi mogli krenuti u martu 2014.

Na deonici od Stare Pazove do Novog Sada je u planu da se obnovi postojeći kolosek i izgradi drugi da bi vozovi mogli razviti brzinu do 160 kilometara na sat. Procenjena vrednost izgradnje dvokolosečne pruge duge oko 40 kilometara je oko 360 miliona evra. Na prvi pogled mnogo, međutim, kako objašnjavaju stručnjaci, cenu određuje težina radova, a ne kilometraža. Osim glavnog projekta, neophodno je da se na vreme uradi i eksproprijacija zemljišta da bi se moglo graditi.

„Železnice Srbije” raspolažu s oko 3.800 kilometara pruga, od čega 900 kilometara pripada Koridoru 10. Samo na 7,5 odsto mreže postoje dvokolosečne pruge, a elektrificirana je tek trećina mreže. Po raspoloživim podacima, u modernizaciju železničke infrastrukture u Srbiji je u poslednjoj deceniji uloženo tek oko 168 miliona evra i remontovano 136,5 kilometara pruge. Godišnje se obavi oko 7,1 odsto remonta, što je nedovoljno za modernizaciju pruga i brži rast transportnog prometa.

Srpske železnice će do 2027. godine raditi na izgradnji savremene dvokolosečne elektrifikovane pruge za mešoviti putnički i teretni saobraćaj na celoj dužini Koridora 10. Projektovane brzine kretaće se od 160 do 220 kilometara na čas, a u taj projekat potrebno je uložiti 4,6 milijarde evra. Ocenjeno je da brzina srpskih vozova zaostaje za evropskim prosekom, a razlike između prosečne projektovane i stvarne maksimalne brzine na prugama u Srbiji su sve veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija

Otvoren most "Bratoljub"

Novoizgrađeni most "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije i zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije, od danas su zvanično u funkciji.

Srbija nedelja 28.11. 15:30 Komentara: 0