Od napuštene fabrike do 200 mil.€

Biznismen Andrej Jovanović kaže da svi u Srbiji znaju da je jedini dijamant ove zemlje agrar.

Srbija

Izvor: Nedeljnik

Subota, 02.05.2015.

12:13

Default images
Foto: Nedeljnik

"A šta traži agrar, traži dvadeset godina ulaganja, da bi onda taj koji dođe posle dvadeset godina seo na holandski model", kazao je jedan od osnivača kompanije Marbo i prvi čovek kompanije "Moji brendovi" u intervjuu Nedeljniku.

"Ali, ko ovde ima vremena da čeka dvadeset godina? Kada se 2000. promenila vlast, da je tada neko radikalno radio na razvoju agrara, danas bismo svi drugačije pričali. Ovde su, ipak, svi našpanovani na kratko. Uspon Marba je trajao 14 godina", rekao je Andrej Jovanović. Jovanović, jedan od osnivača kompanije Marbo, koja je pre nekoliko godina prodata Pepsiju za više od 200 miliona evra, nedavno se pojavio kao investitor zajedno sa jednim od najvećih svetskih investicionih fondova "Mid Europa Partners" u kupovini "DFG", u čijem sastavu su "Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš".

Jovanović će biti prvi čovek kompanije "Moji brendovi" koja objedinjuje ta tri naša velika brenda.

Govoreći o nastanku Marba, Jovanović kaže da je sve uradio zajedno sa Bojanom Milovanovićem, svojim nekadašnjim klupskim drugom iz hokejaškog kluba Partizan.

"Boka i ja, koji smo sve ovo napravili, družimo se od moje desete, a njegove šesnaeste godine. Od tada smo zajedno i ne razdvajamo se", rekao je Andrej Jovanović.

Kaže da je ideja za Marbo čipsove rođena 1994. godine u Atini.

"Već sam imao dvoje dece, koja su svaki dan donosila kući iz zabavišta velike kese grickalica, i krenuo sam da razmišljam principom "zašto ne bismo mogli ovo da pravimo kod nas". Krenuli smo kao biciklom na mesec. Ništa nismo znali o tome."

Jovanović je za Nedeljnik govorio o tome kako su pronalazili najbolje tehnologe i kako su postepeno razvijali posao, kako su putem iz Novog Sada ka Iloku, koji je vozio samo vojnike na ratište, išli da renoviraju napuštenu fabriku kada niko nije verovao da mogu nešto da naprave.

Interesantno je da su njih dvojica, pre poslovne karijere, tokom osamdesetih pomogli Partizanu da uzme jedini velik trofej srpskog hokeja, šampionsku titulu protiv slovenačkih Jesenica koje su tih godina dominirale jugoslovenskim hokejom na ledu. Andrej Jovanović je čak postigao odlučujući penal u poslednjoj utakmici finala.

"Kada je počelo da se raspada, prepoznao sam da treba da prestanem da igram hokej; imao sam 23 godine, bio sam u zenitu karijere, bio sam tražen, mogao sam da idem u Italiju, u druge zemlje. Ljudi verovatno ne znaju, ali još 1985. godine imao sam platu u Partizanu dve i po hiljade maraka, u vreme kada je Igor Milanović imao hiljadu i po. A on je bio prvak sveta. Partizan je hteo da dominira, jer se videlo da se sprema raspad zemlje, a želeli smo da osvojimo "nešto" slovenačko", ispričao je Jovanović.

"Ja sam samo prepoznavao sopstveni tajming. Jedino što više vredi od bilo kog kapitala jeste tajming. Koliko god da imaš para i kapitala, ako imaš loš tajming, izgubićeš ga, a ako nemaš kapitala a imaš dobar tajming, napravićeš ga."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: