Obraše se višnje u selima srpske Toskane: Šumadinka otišla na inostrano tržište

Berba višanja u selima oko Topole polako se privodi kraju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

11:58

Obraše se višnje u selima srpske Toskane: Šumadinka otišla na inostrano tržište
Foto: RINA

Domaćini ističu da je prinos i ove godine bio solidan kao i kvalitet, ali otkupna cena kako kažu, mogla je biti bolja kako bi se isplatila sva ulaganja u proizvodnju, piše RINA.

Slađanu Đorđeviću iz Gornje Trnave kao najisplativija pokazala se oblačinska sorta koja nije preterano zahtevna.

"Cena oblačinske višnje ove godine je malo viša nego prošle, bila je oko 45 dinara a sada je 60. Ko plaća radnike i plus ulaganja skoro ništa mu i ne ostaje, ko bere porodično ili plati jednog radnika kao mi, onda ostane oko 40 ili 50 dinara po kilogramu i može nešto da se zaradi, ali moglo bi biti i bolje", rekao je Slađan.

On dodaje da je ove godine prinos u njegovom višnjaru oko osam do 10 tona po hektaru.

"Kada bi otkupna cena bila bar oko 80 dinara, dobra zarada prodajom ovog voća ne bi izostala. Ali, šta je tu je, ne možemo da utičemo na to. Nadamo se nekim boljim godinama i višoj ceni", kaže ovaj voćar.

Cena šumadinke je bila viša za oko 40 dinara, i dostizala je cenu i oko 100 dinara po kilogramu jer je uglavnom plasirana na inostrano tržište.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: