Biz - B92.net

Novih 20 vetrenjača, najveća investicija do sada

Vršac -- Kompanija MK Fintel vind počela je u Izbištu kod Vršca izgradnju trećeg vetroparka u Srbiji u koji će u prvoj fazi uložiti 124 miliona evra.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Planirano je da prvi radovi na vetroparku "Košava", u kojem će biti izgrađeno 20 vetrenjača ukupne snage 69 megavata i koji će snabdevati električnom energijom 40.000 domaćinstava, budu završeni do kraja 2018. godine.

Izvršni direktor kompanija Fintel energija spa i MK Fintel vind Ticijano Đovaneti je na obeležavanju početka radova rekao da je to najveća investicija do sada u obnovljive izvore energije u Srbiji i da je planiran nastavak ulaganja.

"Angažovaćemo lokalne firme i domaće radnike, uz čiju stručnost i iskustvo će, nadam se, radovi biti završeni u roku", rekao je Đovaneti.

On je dodao da je u planu druga faza radova, koja predviđa izgradnju dodatnih 19 turbina vrednosti više od 100 miliona evra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će taj projekat pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. učešće takve energire u ukupšnoj potrošnji bude 27 odsto.

"Trenutno je udeo korišćenja energije iz obnovljivih izvora blizu 23 odsto, a očekujemo da u budućnosti bude i veći", rekao je Antić.

Dodao je da postoji više projekata u izgradnji koji će omogućiti proizvodnju oko 500 megavata "zelene energije" .

"U Srbiji je preduzeto mnogo koraka kako bi se obezbedili uslovi da se projekti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora realizuju uz određene podsticaje", rekao je Antić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je od velikog značaja za privredu Srbije što strani investitor posle dva velika projekta započinje i treći.

"Uradili smo mnogo kako bismo privukli strane investitore u Srbiju, a posebno je važno što je ovo mešovita investicija srpske i italijanske kompanije", rekao je Čadež.

MK Fintel vind je zajednička kompanija italijanske firme Fintel energija spa i kompanije iz Srbije MK grupa, osnovana 2007. godine, i jedan je od najvećih investitora u obnovljive izvore energije u Srbiji. U njenom vlasništvu su vetroparkovi u blizini Kule i Vršca - "Kula" i "La Piccolina".

Kako je najavljeno, ta kompanija će do kraja godine izaći na Beogradsku berzu i tako postati prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi zelenom energijom čije će se akcije kotirati na toj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija