Biz - B92.net

Novi protest radnika Fabrike vagona

Kraljevo -- Više od dvesta radnika kraljevačke Fabrike vagona koji zahtevaju isplatu 15 zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica nastavili su jutros protest.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su protest počeli juče, a zamenik predsednika Industrijskog sindikata fabrike Nenad Terzić izjavio je za agenciju Beta da je štrajkački odbor predao zahtev gradonačelniku Kraljeva Draganu Jovanoviću u kome se objašnjava da su radnici morali da pribegnu protestu zbog alarmantne situacije u kojoj se nalaze već sedam meseci.

"Zahtevamo regulisanje isplata zaostalih zarada zaposlenih, hitnu overu zdravstvenih knjižica radnicima, sprovođenje socijalnog programa, kao i preispitivanje rada zastupnika kapitala i kompletnog menadžmenta, kako starog, tako i novopostavljenog", rekao je Terzić.

On je kazao da Industrijski sindikat Fabrike vagona zahteva hitan sastanak s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom privrede Sašom Radulovićem.

"U slučaju da ne dođe do ovog sastanka do petka, većina učesnika protesta je spremna na radikalizaciju istog, a ako do radikalizacije dođe, dogovorićemo se na koji način će se ona odvijati", dodao je Terzić.

"Grad nije nadležan za Fabriku vagona"

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović izjavio je da je lokalna vlast prosledila nadležnima u Beogradu zahtev radnika Fabrike vagona, jer Grad nema nikakve nadležnosti u rešavanju teškog stanja u tom preduzeću.

Radnici u pismu dostavljenom gradonačelniku su naveli, kako je novinarima rekao Jovanović, da su morali da pribegnu juče započetom protestu u Skupštini Kraljeva zbog alarmantne situacije u kojoj se nalaze već sedam meseci.

"Radnicima sam rekao da, nažalost, Grad Kraljevo nema ingerencije nad Fabrikom vagona koja je u restrukturiranju, i da nemamo mogućnosti da bilo šta uradimo, jer su za to zaduženi država i resorno ministarstvo", kazao je Jovanović.

On je istakao da je Fabrika vagona od velikog značaja za Kraljevo, zbog čega će gradska vlast i ubuduće sve zahteve koji joj budu upućeni prosleđivati Vladi Srbije i resornom ministarstvu. Od radnika je, kako je dodao, zatraženo da ne pribegavaju najavljenoj radikalizaciji protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.