Nova Vlada, bolja Vlada, biće hleba

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da rekonstruisana Vlada Srbije "neće žaliti truda" da smanji nezaposlenost i obezbedi veći standard građanima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

11:55

Default images

"Građani Srbije treba da žive bolje danas, odmah, i mi ćemo sve učiniti da tako bude", rekao je Cvetković u Skupštini Srbije.

Predsednik Vlade poručio je i da u rekonstruisanoj vladi neće tolerisati nerad, bahatost i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike.

"Svi članovi ove vlade moraće od danas da budu još odgovornijiu svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana zbog kojih se nalaze tu gde jesu. Interes građana i rešavanje njihovih problema biće i još mnogo više nego do sada vrhunski prioritet za svakog člana vlade", rekao je Cvetković predstavljajući parlamentu program rekonstruisane vlade. Prema njegovim rečima, vlada će do kraja svog mandata realizovati sistemske mere kojima će se dugoročno povećati zaposlenost i životni standard svih građana Srbije, ali i preduzeti operativne mere koje će u kratkom roku dovesti do olakšanja teškoća najugroženijih slojeva stanovništva i poboljšanja života građana.

"Ova Vlada je pokazala da ima hrabrosti da donosi teške odluke koje su u interesu građana Srbije, i donosiće ih i ubuduće. Samo na taj način može se obezbediti izvesnost za dugoročni prosperitet naše zemlje i za generacije koje dolaze posle nas, ali i bolji život za sve naše građane danas i odmah", kazao je Cvetković.

On je u ekspozeu predstavio 10 mera ekonomske politike kojima će to biti ostvareno. Cvetković istakao da su prve tri mere ekonomske politike snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane, povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta i dalje smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita, kako bi se obezbedila dugoročna makroekonomska stabilnost.

Slede dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenjivih dobara, veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju usmerenu ka većim prinosima i višem stepenu finalizacije proizvoda, podrška izvoznim delatnostima kroz osnivanje Razvojne banke i efikasnijeg mehanizma garancija za izvozne poslove.

Privlačenje novih investicija kroz unapređenje poslovnog ambijenta i ravnomerni regionalni razvoj, sistemsku podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i inovativnim delatnostima, reforma javnih preduzeća koja podrazumeva ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija i efikasnije upravljanje velikim infrastrukturnim projektima.

Povećanje standarda naš najveći izazov

Premijer Srbije je kao najveći izazov vlade istakao nezaposlenost i povećanje standarda građana, ali u ekspozeu nije naveo konkretne
podatke, nego je rekao "da vrlo dobro znamo koliko je broj stanovnika bez posla" i kako građani žive i sa kakvim se teškoćama sreću u svakodnevnom životu.
"Efekti ekonomske krize pogodili su i našu privredu i svakog našeg građanina, i toga smo svi i ja lično, veoma svesni", naveo je Cvetković i pohvalio se da je vlada, suočena sa izazovima najveće ekonomske krize u istoriji sveta, uspela svojim merama da "minimizuje posledice krize" po privredu zemlje i "očuva stabilnost", očuva velike privredne sisteme i banke od propadanja u najgorem periodu krize. Premijer Srbije je naveo da će vlada u predstojećem periodu sprovoditi razvojnu ekonomsku politiku, što je i predviđeno novim modelom ekonomskog rasta u okviru koncepta razvoja "Srbija 2020", plana koji su pripremili vodeći srpskih ekonomisti i kojim će se vlada rukovoditi u narednom periodu.

"Svesni smo da investicioni potencijal u izgradnji infrastrukture, kako saobraćajne, tako i energetske, poljoprivredne i informacione, nije dovoljno iskorišćen, što predstavlja dodatni interni resurs koji će početi da daje veći doprinos privrednom rastu već u toku ove kalendarske godine", rekao je Cvetković.

Vlada će se, kako je naveo, fokusirati na resurse kojima Srbija raspolaže a nedovoljno racionalno koristi, a to su poljoprivreda, prehrambena industrija, rudarstvo, energetika, i znanje i inovativni duh građana.

"Ulaganja u dinamičan rast privrede ni na koji način neće umanjiti socijalnu odgovornost ove vlade i naše napore da zaštitimo najugroženije kategorije stanovništva. U tom smislu, novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, značajno će unaprediti kvalitet zaštite onih koji su najugroženiji i obuhvatiće veći broj korisnika socijalne zaštite", rekao je Cvetković.

Premijer je obećao i da će vlada raditi i na smanjenju siromaštva.

Deset mera nove Vlade Srbije

1. Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane; - sprovešće se prevashodno kroz jačanje uloge Robnih rezervi na tržištu, kako bi država raspolagala adekvatnim mehanizmom za održavanje stabilnosti snabdevenosti i cena osnovnih životnih namirnica

2. Povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta; - odnosi se na relaksaciju uslova za novo zapošljavanje i nove programe masovnog zapošljavanja

3. Dalje smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita, kako bi se obezbedila dugoročna makroekonomska stabilnost; - Striktno poštovanje fiskalnih obaveza predviđenih novim zakonom o budžetskom sistemu, kojima je predviđeno kontinuirano smanjenje fiskalnog deficita

4. Dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenjivih dobara; - uvođenje novih podsticajnih mera usmerenih na povećanje proizvodnje razmenjevih dobara kako bi se omogućilo dalje povećanje izvoza

5. Veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju usmerenu ka većim prinosima i višem stepenu finalizacije proizvoda; - unapređenje agrarne politike kojom će se favorizovati viši prinosi i stepen finalizacije proizvoda koji omogućavaju racionalnije korišćenje resursa i donose veću dobit poljoprivrednim proizvođačima

6. Podrška izvoznim delatnostima kroz osnivanje Razvojne banke i efikasnijeg mehanizma garancija za izvozne poslove; - povećanje konkurentnosti srpske privrede dovelo je do povećanja tražnje za srpskim proizvodima, koji samostalno ne mogu da realizuju velike izvozne poslove koji im se nude. Država će formirati nove institucije i instrumente koji će biti posvećeni većem setepenu realizacije izvoznih poslova

7. Privlačenje novih investicija kroz unapređenje poslovnog ambijenta i ravnomerni regionalni razvoj; - obezbeđenje novih proizvodnih investicija predstavljaće ključni izvor povećanja privredne aktivnosti, izvoza i zaposlenosti u narednom periodu. Vlada će na jasan i nediskriminatorki način omogućiti realizaciju investicija od strane domaćih i stranih investitora, vodeći računa o ravnomernom i regionalnom razvoju Srbije

8. Sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) i inovativnim delatnostima; - Vlada će se fokusirati na poboljšanje uslova poslovanja sektora MSP koje će predstavljati osnovni generator razvoja u postkriznom periodu

9. Reforma javnih preduzeća koja podrazumevaju ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija; - Vlada će nastaviti sa ukidanjem monopola javnih preduzeća, pretvaranjem JP u akcionarska društva sa novim privatnim vlasnicima, korporativnim upravljanjem i manjim ovašćenjima Vlade za donošenje poslovnih odluka, uvođenja obaveznih konkursa za izbor svih izvršnih funkcija u javnim preduzećima.

10. Efikasnije upravljanje velikim infrastrukturnim projektima – odnosi se prevashodno na utvrđivanje striktnih rokova i oštrih penala izvođačima radova za završetak infrastrukturnih projekata za koje je Vlada obezbedila finansiranje i projektnu dokumentaciju.

Obećanja kao i pre dve i po godine

Prioriteti koje je premijer Mirko Cvetković naveo u novom ekspozeu isti kao i pre 2 i po godine, a mnogi su ostali neispunjeni, navode ekonomisti. Urednik magazina Ekonomist Milan Ćulibrk smatra da nedostaju konkretne mere, objašnjenja kako će Vlada sprovesti zacrtano. Postavlja se pitanje šta je Vladu do sada sprečavalo da uradi ono što je sebi postavila kao zadatak.

"Niko u ovoj zemlji nema ništa protiv da se poveća proizvodnja i u poljoprivredi i industriji, da poraste izvoz, da porastu plate, da porastu penzije. Nema novca za to sa jedne strane, a sa druge nema lakih i brzih rešenja", kaže Milan Ćulibrk i dodaje da su "dve i po godine su potrošene, čini mi se da su brzo prošle, a da nismo ništa uradili na tom planu“.

Ekonomista Miodrag Zec smatra da su svi proklamovani ciljevi rekonstruisanog kabineta u redu, ali postavlja pitanje šta je Vladu do sada sprečavalo da uradi ono što je sebi postavila kao zadatak.

"Svaka rasprava sada zahteva konkretizaciju, da možemo tvrditi da li je terapija dobra", kazao je Zec. "To vam je kao kod bolesnika. Bolesnik ima visoku temperaturu, i kažemo da želimo da smanjimo tu temperaturu", navodi on.

"E, sada, ne kaže se kojim lekovima ćemo smanjiti temperaturu, i da li će se, recimo, desiti da umesto da smanjimo temperaturu - on dobije upalu bubrega. E to se desilo našoj ekonomskoj politici", smatra Miodrag Zec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: