Biz - B92.net

Nova terenska vozila VS povećala bezbednost i sposobnosti jedinica FOTO

Beograd -- Od jula ove godine 56 novih terenskih vozila marke UAZ sastavni su deo voznog parka Vojske Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nabavkom novih terenskih motornih vozila UAZ Patriot, bezbednost pripadnika Vojske Srbije podignuta je na viši nivo, kao i operativne sposobnosti jedinica u kojima su raspoređena, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Ova neborbena putnička vozila namenjena su pre svega Vojnoj policiji i jedinicama Kopnene vojske. Prilikom nabavke, vodilo se računa o odnosu cena – kvalitet, mogućnostima budžeta, ali pre svega o potrebama Vojske Srbije, koja je vozilima ovog tipa poslednji put opremana 2006. godine, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nabavkom automobila UAZ „Patriot“ značajno je povećana pouzdanost terenskih vozila koja se koriste u Vojsci Srbije, odnosno bezbednost pripadnika vojske tokom izvršavanja svakodnevnih zadataka. Takođe, podignut je nivo popune jedinica vojske terenskim vozilima i značajno zanovljen vozni park.
Vozila isporučena Vojsci Srbije su savremena, a njihove karakteristike doprinose održavanju i dogradnji operativnih sposobnosti jedinica koje će ih koristiti.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vrhunske performanse terenskog vozila UAZ „Patriot“ ogledaju se u snažnom pogonskom agregatu (150 KS) i naprednim konstukcionim rešenjima koja omogućavaju kretanje maksimalnom brzinom 140 km/č, odnosno brzinom 40 km/č po terenu sa nagibom 6 do 9%. Vozilo ima pogon na sva četiri točka, pet vrata i u njemu se može voziti pet osoba.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nova vozila Vojske Srbije opremljena su uređajima za povećanje prohodnosti, kako bi mogla da se koriste i van puteva. Uz pogon na sva četiri točka postoji mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prenosa. U osnovi ovi terenci namenjena su za povećanje pokretljivosti jedinica Vojske Srbije, a osim toga značajni su zbog bezbednosti odvijanja vojnog putnog saobraćaja i poboljšanja prosečne starosti ove klase vozila u jedinicama Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Do kraja oktobra ove godine, planirano je da Vojsci Srbije bude isporučeno još osam specijalnih vozila marke UAZ, koja će biti korišćena za prevoz službenih pasa.
Nabavljena terenska motorna vozila UAZ „Patriot“ biće raspoređena po bataljonima, četama i vodovima i korišćena za izvršavanje vojno-policijskih zadataka poput bezbednosne zaštite određenih lica i stranih vojnih delegacija, saobraćajnog obezbeđenja vojnih kolona i transporta opasnih materija, kontrole vojnog putnog saobraćaja, saobraćajnog izviđanja, pružanja pomoći Saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom, za patrolnu službu i druge poslove Vojne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.