Nisu gužve samo na auto-putu "Miloš Veliki": Vozači u kolonama na srpsko-bugarskoj granici

Uspostavljanje Zelenih koridora neophodno je za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici.

Srbija

Izvor: RINA

Četvrtak, 25.11.2021.

16:23

Nisu gužve samo na auto-putu
Foto: RINA

To su istakli danas na bilateralnom sastanku u Dimitrovgradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristo Aleksijev.

Na sastanku ministara razgovarano je o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom Koridoru 10 koji povezuje naše dve države.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja Zelenih koridora na drumskom graničnom prelazu Kalotina-Gradina, u cilju prevazilaženja čekanja na granicama koje, kako resorni ministri ocenjuju - izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na povezanost i unapređenje odnosa dveju zemalja.
Foto: MGSI/Ðorðe Krstiæ
Momirović i Aleksijev su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza kako železničkog tako i putnog prelaza između Srbije i Bugarske od najvišeg značaja za obostrani razvoj.

"Ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite: kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku", izjavio je Momirović.

Ministar Momirović je ovom prilikom najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrifikovana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti razvoja saobraćaja.

"Bugarska je počela sa rekonstrukcijom pruge od Sofije prema granici sa Srbijom i lično sam insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno s razvojem železničke mreže u Bugarskoj ka pravcu Srbije, gradi se i auto-put Evropa od Sofije do graničnog prelaza Kalotina", rekao je Aleksijev.

On je najavio da će Bugarska pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Bilateralnom sastanku između ministara prisustvovao je i direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek koji je istakao zadovoljstvo zbog pribiližavanja završetaka Koridora 10, koji će prema njegovim rečima biti od važnosti ne samo za Srbiju i Bugarsku, već čitavu Evropu.

"Važna tema razgovora bila je železnica i njena modernizacija. Kao što znamo podrška za železnicu i modernizaciju te mreže je apsolutno neophodna za ovaj deo Evrope. Ono što radi Srbija u modernizaciji svoje železnice biće od izuzetne važnosti i za Bugarsku", rekao je Zakonjšek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: