Ni univerziteti neće fiskalne kase

Državni univerziteti u Srbiji zatražiće odlaganje primene uredbe kojom se od marta uvode fiskalne kase na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.02.2010.

19:10

Default images

Prorektorka za finansije Univerziteta u Beogradu (UB) Nevenka Žarkić – Joksimović kaže da će predstavnici svih državnih univerziteta svoj obrazloženi predlog proslediti ministru prosvete Žarku Obradoviću, ali konačnu odluku će doneti Ministarstvo trgovine i usluga, kao predlagač uredbe.

Univerziteti traže da se primena uredbe odloži do početka školske godine, a da se u međuvremenu formira komisija koja bi ispitala opravdanost uvođenja fiskalnih kasa i, ukoliko je to neophodno, da se predvide svi tehnički detalji.

Ona je istakla da je uvođenje fiskalnih kasa nepotrebno i neadekvatno, jer su svi prihodi visokoškolskih ustanova pod kontrolom Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Na fakultetima i visokim školama gotovina se prima samo u studentskim klubovima i skriptarnicama, gde su već uvedene fiskalne kase, rekla je prorektorka za finansije UB i objasnila da se školarine, prijave ispita, izdavanje raznih uverenja i sve druge obaveze koje studenti plaćaju, realizuju preko tekućeg računa, što znači da Uprava za trezor ima uvid u svaki dinar.

Ona je istakla da su predstavnici resornih ministarstava na sastanku izrazili razumevanje za takav stav univerziteta. Ova Uredba se odnosi i na ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, rekla je Žarkić - Joksimović.

Podsetimo, ranije su se već zbog uvođenja fiskalnih kasa bunili advokati, koji ponovo traže odlaganje fiskalizacije bar takođe do jeseni, i takstisti, koji su zbog toga blokirali saobraćaj i kojima je takođe već odložena fiskalizacija za 1. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: