Biz - B92.net

"Neuspeh prodaje Železare očekivan"

Beograd -- Ekonomski stručnjaci ocenili su da je neuspeh tendera za prodaju većinskog udela Železare Smederevo američkom Esmarku očekivan.

Izvor: Beta
Podeli

Stručnjaci navode da je jedan od uzroka neuspeha loše pripremljen i vođen proces privatizacije te kompanije, dok predlog uvođenja stručnog menadžmenta u tu fabriku smatraju dobrodošlim, ali zakasnelim potezom.

"Pokazan je veliki diletantizam u upravljanju državnom imovinom", kazao je agenciji Beta ekonomista i savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija i izrazio sumnju u opstanak Železare, bez obzira na najavljeni tender za izbor profesionalne uprave.

On je kao loše ocenio to što je Esmark u više navrata prethodnih meseci javno bio favorizovan u odnosu na druge potencijalne ponuđače, dok su istovremeno državni zvaničnici, uz navođenje mnogo razloga, izjavljivali da se Železara mora prodati.

Bušatlija smatra da država nužno ne mora loše da gazduje kompanijama u njenom vlasništvu, ali da u slučaju Železare "i kada bi sada dobila najbolje menadžere, tržište nije takvo da bi mogla da radi bez gubitaka".

"Železara Smederevo trenutno ne može da pravi ni tonu čelika bez gubitaka", kazao je on i dodao da bi trenutno samo ozbiljnije ulaganje od oko 160 miliona evra u proizvodnju pocinkovanih limova, za proizvodnju u auto i industriji bele tehnike moglo da bude isplativo za smederevsku kompaniju.

Bušatlija je kazao da je šansa za takvo ulaganje propuštena još dok je Ju-Es-Stil upravljao železarom, zbog čega se sada u Smederevu proizvodi samo čelik koji se koristi u građevinarstvu i mašinogradnji, čija su tržišta u krizi.

On je istakao da država više sebi ne može da dozvoli izdvajanje subvencija za rada Železare, pre svega jer nema više mogućnosti da finansira javni dug.

Kako je naglasio, država, kao i njeni građani moraju da budu svesni, da jedna od opcija može biti i zatvaranje Železare, jer bi to u ovom trenutku i uz socijalni program za radnike, bilo najjeftinije za Srbiju koju bi nastavak rada smederevske kompanije na ovaj način svake godine koštao oko 120 miliona evra.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević slaže se da je traženje stručne uprave za Železaru dobro, ali zakasnelo i smatra da nema mnogo mesta za optimizam da će se uspeti u oporavku tog preduzeća.

"Od osnivanja, pre 45 godina Železara stalno pravi gubitke", kazao je Kovačević.

On smatra i da javnost "nema dovoljno pravih informacija o onome šta se sa Železarom dalje planira".

Kovačević je naglasio da se mora napraviti "prava računica" da li je bolje i dalje ulagati novac iz budžeta u Železaru ili je za državu bolje da ugasi proizvodnju.

"Nisu tačne tvrđe da je Železara lokomotiva domaće privrede", rekao je on i podsetio da smederevska čeličana kupuje koks i rude iz inostranstva, kao i da je 2013. skuplje platila sirovine nego što je zaradila od čelika.

Vlada Srbije odbacila je ponudu američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.