Biz - B92.net

Nemci oduševljeni srpskim avionima

Beograd -- Kraljevačka firma Aero-East-Europe, koja proizvodi lake avione razne namene, prodaće Nemačkoj 27 aviona vrednih oko milion i po evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Takođe, firma će uskoro dobiti najsavremeniji certifikat nemačkih vazduhoplovnih vlasti.

Nemci kupuju avion SILA 450 C (Srpska industrija lakih aviona), a njihov standard LTF-UL je najrestriktivniji na svetu za tu vrstu letelica, izjavio je vlasnik i direktor firme Aero-East-Europe, Milorad Matić.

Kupci iz Nemačke ističu da su se opredelili za kraljevačku firmu, koja jedina u Srbiji proizvodi avione tog tipa, zbog izuzetnog kvaliteta tih letilica.

Predstavnici nemačkih vazduhoplovnih vlasti, koji borave u Kraljevu, obavili su veliki broj testova otpornosti srpskih aviona, na kojima je SILA ne samo zadovoljila na merenjima već i značajno premašila stroge kriterijume.

Matić je kazao da će se avioni SILA u Nemačkoj koristiti u školama za obuku pilota, u različitim institucijama za raznovrsna nadgledanja, foto-snimanja i druge namene.

"Dobijanje certifikata za firmu će značiti konačno dokazivanje kvaliteta, ulazak na nova tržišta i prepoznavanje od svih vazduhoplovnih vlasti, jer je to najrestriktivniji certfikat u celom svetu. Sa tim certifikatom su nam otvorena vrata širom sveta, i ne postoje više prepreke za registraciju naših aviona u bilo kojoj zemlji“, istakao je Matić, koji je po profesiji pilot.

Kraljevačka firma je već isporučila četiri aviona na osnovu privremeno izdatih dozvola, a Nemci su bili oduševljeni karatkeristikama naših aviona, rekao je on.

Prema ugovoru, rok za isporuku svih 27 aviona je tri godine, a Matić očekuje da će sa dobijanjem certifikata u Nemačkoj biti naručeno još aviona. Ovo preduzeće, kako je rekao, ima kapacitete da već dogovorenu isporuku obavi za samo šest meseci.

"Kupuju baš od nas zato što smo sigurno najbolji u Evropi po odnosu cene i kvaliteta. Postoje i bolji avioni, ali koštaju pet puta više“, kazao je on, dodajući da su SILA avioni duplo jeftiniji nego ekvivalentni avioni u zemljama EU.

Cena aviona je, prema njegovim rečima, oko 50.000 evra u zavisnosti od opreme, GPS-a, instrumenata, vrste elise, snage motora, autopilota...

Matić je nagalasio da su ti avioni vrlo lagani, oko 290 kilograma prazni, i da su im potrebne vrlo kratke piste za poletanje i sletanje, jeftini su za održavanje i troše malo goriva, pa su idealni za obuku letačkog osoblja. Ti avioni imaju novu tehnologiju i motore koji troše običan benzin, kao i automobili, pa imaju mnogo prednosti u odnosu na stare tradicionalne letilice. Njhova je brzina je oko 200 km/h, a u standardnoj varijanti u vazduhu mogu da ostanu oko 5,5 sati. U rezervoare u krilima staje po 45 litara goriva i još 10 litara rezerve u trupu, tako da ukupno može da ponese 100 litara goriva.

"Ovde se proizvodi ceo avion, a motor spada u opremu i njega kupujemo u inostranstvu, pošto kod nas ne postoji proizvodnja. Sve ostalo, od limova i cevi, proizvodi se u Srbiji", naglasio je Matić.

Uglavnom se ugrađuju Rotaksovi motori snage od 80, 100 i 115 konja u turbo verziji. To su motori koji se proizvode u Austriji, po licenci Bombardijera.

SILA 450 C je izgrađen od sertifikovanog aeronautičkog aluminijuma i čelika CrMo 4130. Avion je dugacak 6,60 metara, raspon krila je 9,40 metara, visina kabine 1,15 i širina 1,22 metra.

Vlasnik 40 odsto ove kraljevačke firme, Tomazo Perozino, rekao je Tanjugu da je pre četiri godine došao u Kraljevo da zajedno sa Matićem, koga je upoznao u Italiji, proizvodi avione u Srbiji, jer su ovde mnogo bolji uslovi nego u Italiji.

"Ovde su veoma dobri i stručni radnici, koje je teško naći u Italiji“, istakao je Perozino.

Gerd Peter Kun iz nemačke kompanije "Flugsportzentrum Bautzen" je kazao Tanjugu da je SILA izuzetno kvalitetan i lep avion i prvi model visokokrilac, koji je kompletno od metala.

Firma "Aero-East-Europe" prodaje avione mnogim evropskim zemljama, a u okruženju je veliki uspeh postigla u Bugarskoj. Zvanična dodela nemačkog certifikata se očekuje od 24. do 28. aprila na Sajmu u Fridrihshavenu, najvećem evropskom sajmu za tu vrstu avijacije.

Kraljevačka firma je osnovana 2006. godine i uspela je prvi put u istoriji srpskog vazduhoplovstva da avion domaće proizvodnje sertifikuje u registar Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja i kao takav da se uvodi u škole letenja širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.