Biz - B92.net

Nema više automatskog gašenja firmi

Beograd -- Preduzeća čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj, pišu Večernje novosti.

Izvor: Novosti
Podeli

Preduzeća čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj. Ovo proizilazi iz odluke Ustavnog suda, po kojoj su sve odredbe zakona koje regulišu pokretanje stečaja zbog blokade računa - neustavne.

Tako je i Narodna banka Srbije obustavila dalje obaveštavanje privrednih sudova o blokiranim računima firmi, pišu Novosti.

Ova odluka svakako će obradovati one koji su trenutno u blokadi. Nažalost, odluka je stupila na snagu 25. jula, objavom u "Službenom glasiniku", tako da ne važi za preduzeća koja su status blokade ispunila pre ovog datuma. A takvih nije malo.

Odredbe o automatskom stečaju primenjuju se već tri godine, od 2010. Prvo su na ovaj način gašena preduzeća čiji su računi u blokadi više od tri godine. Potom, u 2011. godini, uslovi su pooštreni, pa su u automatski stečaj išli oni sa dvogodišnjom blokadom, da bi u ovoj godini uslov bio 12 meseci blokiranih računa.

Postupak je bio sledeći: NBS, po zakonu, svakog meseca šalje spisak blokiranih firmi nadležnim privrednim sudovima po gradovima u Srbiji, koji, potom, pokreću predstečajne postupke. Ako se niko od poverilaca ne javi u roku od 60 dana i ne pokrene redovan stečaj, preduzeće ide u takozvani automatski stečaj, gde sva unovčena imovina, posle namirenja troškova, ide državi Srbiji.

Do sada je, na ovaj način, automatski ugašeno oko 16.500 preduzeća. Za prve dve godine primene zakona uslov za ovakav stečaj steklo je 24.465 firmi. U istom periodu iz registra privrednih društava izbrisano je njih 15.607. Situacija u 2012. godini nimalo nije bolja: račune blokirane godinu dana u kontinuitetu ima tačno 11.231 firma. Iz registra je izbrisano još blizu 900 preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.