Biz - B92.net

Nema monopola, cene kao u regionu

Beograd -- Cene goriva u Srbiji su kao i u regionu, a na poskupljenje su uticali pad vrednosti dinara i povećanje akciza, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministarstvo u saopštenju navodi da je u potpunosti liberalizovano tržište naftnih derivata u roku koji je za to bio predviđen, a cene goriva u Srbiji su trenutno na nivou cena u regionu.

U Srbiji je uticaj na rast cena goriva imao pad vrednosti dinara i korekcija akciza, navodi se u saopštenju i dodaje da, ukoliko cena nafte ubuduće bude rasla, i benzin će biti skuplji u Srbiji, u regionu, ali i u celoj Evropi.

"Prošle godine bilo je mnogo komentara u medijima da otvaranje tržišta naftnih derivata može biti odloženo, da neko za to lobira, ali od 1. januara ove godine omogućen je slobodan uvoz naftnih derivata i slobodno formiranje cena", ističu iz Ministarstva i dodaju da država danas više ne reguliše cene derivata i da je tržište goriva Srbije deo opšteg otvorenog tržišta regiona.

Kada se, na primer, uporede cene evropremijuma i evrodizela u regionu, Srbija ima srednje cene u regionu. Evrobenzin je jeftiniji jedino u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji, a u ostalim zemljama je skuplji.

Slična je situacija i sa evrodizelom, njegova cena je trenutno prilično visoka u celom regionu zbog rasta cena nafte, koji je počeo prošle godine i koji se i dalje nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.