Nekadašnji gigant SFRJ opet na nogama, "kradu" od Goše

Nakon otpuštanja radnika, stečaja, privatizacije i višegodišnjih problema sa proizvodnjom,

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2018.

10:04

Nekadašnji gigant SFRJ opet na nogama,
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

kapije nekadašnjeg jugoslovenskog giganta za popravku vagona "Želvoz" iz Smedereva ponovo su otključane, zapošljavaju novi kadar, a sa "traka" ovog preduzeća nedeljno izlazi pet do šest novih vagona.

Sunovrat ovog preduzeća trajao je do 2015. godine kada je na višedecenijski nemar, loše upravljanje i nenamensko trošenje novca, zbog čega se i dalje vode sudski postupci, stavljena tačka i otvoren stečajni postupak.

Generalni direktor "Želvoza" Milorad Stojković kaže za Tanjug da očekuje bolje dane za kompaniju, ali i Smederevo, pa je konkurs za prijem novih radnika stalno otvoren, a nada se da će u narednim godinama biti još više ugovorenih poslova kako bi opet imali 2.000 zaposlenih, koliko ih je nekada i radilo u ovoj firmi.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
"U proteklom periodu uspeli smo ponovo da dobijemo sve licence koje postoje u našoj državi jer smo ih prethodno izgubili zbog stečaja. Na tenderu smo od Železnica Srbije dobili posao popravke 160 teretnih vagona, 50 već popravljamo, a prve završene vagone smo isporučili prošle nedelje", kaže Stojković.

Preduzeće je u poslednjih godinu i po ugovorilo poslove vredne 1,5 miliona evra, pa je plan, kaže Stojković, da do kraja godine u hale uđe još 50 do 60 radnika zbog povećanog obima posla. Međutim, "muku muče", objašnjava Stojković, sa nedostatkom obučene radne snage pa radnike traže po celoj Srbiji, a "kradu" i radnike iz fabrike "Goša" koja je otišla nedavno u stečaj.

"Imamo potrebe za kvalifikovanom radnom snagom, pored mladih inženjera tražimo bravare i varioce i zato imamo kontakte sa ljudima u Smederevskoj Palanci jer znamo da je Goša otišla u stečaj i da je tamo veliki broj kvalifikovane radne snage. Razgovarali smo sa bivšim radnicima Goše i prvih desetak je već došlo na posao kod nas", kaže Stojković.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Iako su hale "ostarile" ispod njihovih krovova bruje nove mašine, za sada u dve smene, kako bi se što pre popravili teretni vagoni, cisterne i oštećeni i grafitima išarani putnički vagoni.

Među 160 radnika su i varilac, majstor Jovica Đokić koji 29 godina popravlja vagone u "Želvozu" i njegov pomoćnik, mladi bravar Kriziju, "naslednik" majstora Joce.

Priča majstor Joca, da mladi neće "da uče školu za bravare i varioce, sramota ih, šta li, svi bi da budu menadžeri", a na pitanje Tanjuga da li je posao težak pa se zato mladi ne odlučuju da ga prihvate, majstor Joca kaže:

"Nije baš ni teško, a nije baš ni lako, ali plate su redovne, nisu loše, ima i prekovremenih sati pa zaradimo 50 do 60 hiljada, a to je solidna plata", a zatim stari majstor zove svog mladog kolegu pa ga hvali, da ne bude da baš niko neće mladji da "krpi" pokvarene vagone.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
"Radim već četiri meseca kao bravar, dobar sam, hoću da naučim", zadovoljan je Jakov Kriziju novim radnim mestom, "ide posao, nije loše, izbacujemo po pet šest novih vagona svakih pet dana".

Da bi bio jasan i da se zna da će dobro obučiti mlade koji dodju da rade u "njegovu halu" majstor Joca poručuje:

"Ja kad zavarim vrata, to ne puca".

A koliko je za Smederevo i njene žitelje važna ova fabrika, priča i jedina žena koja je svakog dana u halama ovog giganta, okružena majstorima, inženjer mašinstva Biljana Mutavdžić. "Očekujemo i nadamo se da čhe u narednim godinama biti dosta posla, da vratimo staru slavu koju smo nekada imali.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Za Smederevce ovo mnogo znači, pre svih, onima koji su nekada ovde radili i koji su na polovini radnog staža. Sve su to ljudi sa iskustvom, a gradu obnova proizvodnje znači mnogo jer će biti zaposleno dosta mladih kadrova", kaže Mutavdžić.

Direktor Stojković podseća da su prvo obnovljene mnoge mašine nakon godina "ležanja" pod prašinom i da ponovo mogu da popravljaju i 1.000 vagona godišnje.

Kako bi izvozili iz Srbije, očekuju narednih nedelja još jedan sertifikat koji će preduzeću omogućiti da odmeri snagu na medjunarodnim tenderima sa najvećim svetskim igračima.

Želvoz se inače prostire na 20 hektara žemljišta u Smederevu, a sa oko 95.000 kvadratnih metara hala i pogona jedno je od najvećih takvih preduzeća u ovom delu Evrope i u vlasništvu je beogradskog preduzeća "Viktori solušns" koje ga je u maju prošle godine kupilo za 163 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: