Biz - B92.net

"Nastavljamo po istoj formuli, potpisaćemo ugovor na tri godine"

"Imali smo dobar razgovor jutros predsednik Putin i ja“, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net
Podeli
 FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC

"Najvažnija tema bili su naši bilateralni odnosi, a za nas je najvažniji istek gasnog sporazuma nakon 10 godina 31. maja“, objasnio je Vučić.

"Dogovorili smo glavne elemente gasnog sporazuma. Znate da smo dosad imali 100 odsto naftnu formulu, ali je cena nafte u međuvremenu skočila i to je bila svakako ubedljivo najbolja cena u Evropi“, objasnio je.

UŽIVO Vučić obilazi skladišta Robnih rezervi: "Najniža cena ulja, šećera i brašna u regionu"

"Potpisaćemo ugovor na tri godine, što mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani, a drugi element je platforma koja će ostati ista, veoma povoljna za našu zemlju“, rekao je predsednik Srbije tokom obilaska skladišta Robnih rezervi.

"Nastavljamo po istoj formuli, 100-procentnoj naftnoj formuli, od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. Ali nama je potrebno povećanje za 800.000 kubika gasa i ostaje da se pregovara o ceni za tu dodatnu količinu, ali za 2,2 miliona kubika ovo je dogovoreno. Samo neke od zemalja u savezu sa Rusijom mogu imati nešto, ali samo nešto bolju cenu od ove", rekao je Vučić.

"Imate naftnu formuli i uzimate cenu nafte i na osnovu toga vam se pravi cena. Plašili smo se da ćemo dobiti ponudu 70 posto TTF i 30 odsto naftna formula, a 100 odsto naftna formula je najbolje što možemo da dobijemo", objasnio je.

"Objasnio sam Putinu da zahvaljujući industrijalizaciji zemlje Srbiji treba više gasa ali o tome tek treba da razgovaramo sa Gaspromom", dodao je, rekavši da je Putin kazao da ga ako zatreba dodatno pozove.

"Imaćemo sigurnu zimu ako realizujemo sve što sam dogovorio sa predsednikom Putinom. Ako izračunate to je u ovom trenutku 3 puta manje nego što će da plaćaju svi ostali u Evropi, a zimi će biti i 10-12 puta manje“, istakao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

"Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor", kazao je on

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.