Nasleđivanje, testament i ostavinska rasprava: Kada se ne plaća porez na nasledstvo VIDEO

Ostavinska rasprava može da se pretvori u pravi pakao, posebno onda kada za imovinu ima više naslednika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

13:06

Nasleđivanje, testament i ostavinska rasprava: Kada se ne plaća porez na nasledstvo VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Čak i kada se bez ikakvog problema dogovore, može da se javi problem zvani porez.

Da li se porez uopšte naplaćuje kada je nasledstvo u pitanju? Ima li razlike između toga da na sudu neko kaže da se odriče imovine u nečiju korist ili kada kaže da imovinu koja mu po zakonu sleduje ne prihvata?

"Ako ste naslednik prvog naslednog reda ili supružnik ostavioca, oni ne plaćaju porez na prenos apsolutnih prava, kao ni roditelji ostavioca", kaže za TV Prva advokatica Marija Starčević.

"Postoji još nekoliko slučajeva koji su regulisani porezom na imovinu, kao kada se odreknete prava na nasledstvo, ili je u pitanju poljoprivredno zemljište na kom je sa naslednikom iz drugog naslednog reda živeo neprekidno prethodnih godinu dana, ili kod ugovora o poklonu", dodaje Starčevićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: