Nameti oborili IT tržište

Gubitak radnih mesta u oblasti distribucije računara i računarske opreme u prvom kvartalu ove godine iznosiće više stotina, kaže Jelena Jovanović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.02.2014.

14:16

Default images

Prema njenim rečima, to će biti posledica daljeg promenjivanja naknada koje se odnose na IT sektor sekretar Udruženja informatičke delatnosti.

Jovanovićeva, koja je sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije je na panel diskusiji "Uvoz IT opreme i zakonska regulativa u Srbiji" u Beogradu, istakla da više od pet odsto vrednosti celog IT tržišta odlazi upravo na brojne naknade.

Kako je objasnila, IT uređaj koji se uvozi opterećuje carina koja se kreće od jedan do 15 odsto, potom je potrebna potvrda o usaglašenosti, koja podrazumeva RiTT pravilnik, i košta od 15.000 do 30.000 dinara, a da bi uređaj stigao na tržište potreban je LVD i EMC sertifikat što je oko 10.000 dinara. Tu je zatim i ekološka taksa koja je vezana za procenat od PDV-a, i muzički dinar koji opterećuje uređaj od 1,05 do tri odsto a na sve to treba dodati i trgovačku maržu koja je najmanje tri odsto, kako bi se pokrili operativni troškovi.

Jovanović je podsetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 miliona evra, a 2013, prema proceni, oko 410 miliona evra, što je pad za više od 150 miliona evra. Kako je dodala dve trećine od ovih 410 miliona čini hardver, što takođe ukazuje da je tržište IT usluga nerazvijeno.

Prema njenim rečima, povećanje PDV-a za 12 odsto državi će doneti devet miliona evra više ukoliko nivo prodaje bude kao u 2013. godini, dok će povećanje ekološke takse nadležnom ministarstvu doneti1,5 miliona evra više.

Takođe, prema procenama svih firmi plaćanje sertifikata i potvrda o usaglašenosti koštaće više od milion evra, a tu je i muzički dinar.

Poredimo se sa evropskim zemljama, ali ne govorimo o tome da je većina njih još 1997. potpisala posebnu sektorsku inicijativu po kojoj je carinska stopa na kompletnu IT opremu nula, jer su IKT nešto što je pokretač razvoja društva, istakla je Jovanović.

Pomoćnik u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, Nebojša Vasiljević, kazao je da u poslednje vreme nema velikih problema kada je reč o uvozu IT opreme.

On je podsetio da je u junu prošle godine nastao problem na granici kada je došlo do promene režima uvoza opreme i Ministarstvo je urgentno donelo instrukciju carini čime je premostilo većinu problema.

Ističući da je potrebno da postoji određeni nivo kontrole opreme koja emituje bilo kakva elektromagnetna zračenja, Vasiljević je naveo da postoje dva tela koja izdaju isprave za RiTT opremu - RATEL i kompanija Kvalitet iz Niša.

"Svako ko ima sertifikat za Evropu, tu dokumentaciju i laboratorijska merenja podnosi ovde i ne ponavlja se ceo postupak, već će nadležno telo će oceniti tu dokumentaciju i izdati potvrdu", objasnio je Vasiljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: