Biz - B92.net

Najavljena izmena uredbe o namirnicama: Poznato koliko će koštati šećer

Vlada Srbije će na sednici sutra, izmeniti važeću uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/anekoho
Ilustracija: Depositphotos/anekoho

Tim izmenama cena šećera biće ograničena na određeni iznos - najverovatnije oko 89 dinara za kilogram - i važiće za sva pakovanja, bez obzira da li se šećer prodaje u ambalaži od kilograma ili u džakovima.

Vlada Srbije doneće sutra uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, čime će biti ujednačene cene kilograma sećera u svim pakovanjima u maloprodaji, rekao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

On je kazao da će se najverovatnije ići na smanjenje cena većih pakovanja šećera i da veruje da će cena pakovanja šećera od kilogram biti između 89 i 89,99 dinara.

"Uredba će biti doneta i biće ujednačene cene kilograma šećera u svim pakovanjima u maloprodaji, tako da će se ići na pojeftinjenje pakovanja od pet, deset, 25 i 50 kilograma, da se izjednači sa cenom jednog kilograma i da se na taj način smanjimo pritisak, odnosno da kilska pakovanja kupuju domaćinstva, a da sva ostala pakovanja kupuju oni koji troše više šećera", rekao je Kandić za RTS.

Na pitanje da li se može desiti slična situacija kao sa šećerom i sa ostalim namirnicam kojima je cena ograničena, Kandić je kazao da ne očekuje da će se to desiti i da nisu tačne spekulacije da će se takva situacija dogoditi sa brašnom.

Objasnio je da je cena kilograma brašna viša nego brašno u rinfuzu, te da se ne očekuje da pekari krenu da kupuju kilska pakovanja.

Podsetio je da država interveniše i pmaže privrednicima i dodao da je u resornom ministarstvu u toku prijava pekara za sbvencionisano brašno iz robnih rezervi, pa zaključio da neće doći do nestašice kako brašna, tako ni suncokretovog ulja.

On je istakao da je Srbija poljoprivredna zemlja sa dovoljnom količinom zaliha žitarica i ostalih proizvoda, kao i da će država voditi računa i balansirati da se teret krize ne svali "preko leđa potrošača".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.