Na samitu u Bursi 60 kompanija iz Srbije

Šezdeset privrednika iz metalskog sektora Vojvodine i Srbije učestvovaće na ovogodišnjem Industrijskom samitu u Bursi, u Turskoj

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2017.

17:42

Na samitu u Bursi 60 kompanija iz Srbije
Foto: Thinkstock

Srpske predstavne će na ovom samutu predvoditi Privredna komora Vojvodine (PKV), u saradnji sa Vojvodina metal klasterom (VMC) iz Temerina, saopšteno je iz pokrajinske privredne komore.

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je na konferenciji za medije da Samit u Bursi, ,koji se održava od 30. novembra do 3. decembra, jedan od većih u tom delu sveta, okuplja privrednike iz oblasti industrije iz celog sveta i da je poseta privredne delegacije organizovana u svetlu, kako kaže, izvanrednih političkih i privrednih odnosa sa Turskom.

"Mi očekujemo puno od ovog Samita, jer je to izuzetno reprezentativna delegacija koju čini 60 privrednika iz metalske struke i kroz bilateralne razgovore, koji će tamo biti organizovani, sigurno da će naši metalci imati izuzetno veliku korist, a samim tim i privreda AP Vojvodine, odnosno Republike Srbije", istakao je Vučurević.

Sekretar Udruženja industrije PKV Zoran Trpovski izrazio je veliko zadovoljstvo što će Samit u Bursi posetiti ovoliki broj privrednika, gde će imati priliku da dalje produbi svoje poslovne rezultate.

"To je Samit koji u sebi sadrži četiri specijalizovana sajma za ovu delatnost industrije i to je dokaz da će se na jednom mestu naći predstavnici iz skoro celog sveta. Očekuje se oko 600 korporativnih učesnika, a samim tim možete da procenite koliko će se mogućih poslovnih razgovora dešavati između partnera, izlagača i drugih učesnika", dodao je Trpovski.

PKV je ove godine potpisala Sporazum o saradnji sa VMC iz Temerina, koji danas okuplja preko 150 privrednika.

Kako je Vučurević istakao danas, poseta Samitu u Bursi kruna je dosadašnje saradnje između PKV i VMC.

Menadžer VMC-a Zoran Pekez rekao je da, prema poslednjim informacijama, firme članice klastera imaju preko 120 zakazanih konkretnih poslovnih susreta i da očekuje da će ih, do početka samita, biti više.

"Vojvodina metal klaster već nekoliko godina ima izuzetnu saradnju sa subjektima iz Turske. Imamo potpisane sporazume i sarađujemo sa nekoliko privrednih komora, sa nekoliko njihovih najznačajniji klastera i imamo iskustvo na tom tržištu koje je već rezultiralo određenim i poslovnim ugovorima i kontaktima", rekao je Pekez.

Od prijavljenih 60 privrednika, 58 su članice VMC i to proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, automatizacija avio industrije, proizvođači mašina i opreme.

Na konferenciji je istaknuto da su članice VMC ostvarile preko 650 miliona evra ukupnog prihoda u 2016. godini i preko 230 miliona evra izvoza.

"Ovo je jedan od najvitalnijih sektora u privredi Srbije i prema podacima RZS, u 2016. godini metalska industrija ostvarila je šest odsto BDP-a Republike i učestvovala 20 odsto u izvozu. To je pokazatelj jedne izuzetne vitalnosti ovog sektora", naglasio je Pekez.

Vitalnost tog sektora ilustrovao je podacima o rastu proizvodnje osnovnih metala po stopi od 15 odsto, proizvodnje metalnih proizvoda bez mašina i opreme po prosečnoj stopi od 16 odsto u 2016. godini, dok je proizvodnja mašine i opreme rasla prosečno više od 60 odsto.

Na pitanje novinara šta to država treba da učini, da bi metalski sektor još više napredovao, Pekez je istakao da su najvažnije nove tehnologije, podrška u internacionalizaciji i usklađivanje formalnog sistema obrazovanja sa stvarnim potrebama privrede.

Industrijski samit u Bursi, kao vodeća manifestacija ovakvog tipa u regionu, pružiće uvid u najnoviju tehnologiju, inovacije i promociju novih proizvoda i usluga u okviru metalskog sektora.

Samit, koji će biti održan zajedno sa Sajmom tehnologije metalskog kompleksa i Sajmom metalskih proizvoda u Sajamskom i kongresnom centru Bursa, a u organizaciji Privredne komore Burse, okupiće lidere iz oblasti industrije na jednoj platformi, kao i investitore i veliki broj posetilaca iz Turske i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: