Biz - B92.net

Menjate franak - spremite još 15%

Beograd -- Menjačnice u Srbiji povećale su danas marže za kupovinu švajcarskog franka, a banke proširile raspone između kupovnog i prodajnog kursa te valute.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Dan nakon što je franak ojačao oko 15 odsto, institucije koje se u Srbiji bave manjačkim poslovima zaštitile su svoje poslovanje tako što su povećali marže ili napravili veću razliku između takozvanog gornjeg i donjeg kursa, koja iznosi i više od desetak procenata.

U menjačnicama u Srbiji danas je manja potražnja za kupovinom švajcarskog franka, kaže predsednica Udruženja menjača Srbije Karolina Herbut, navodeći da je nakon jučerašnjeg jačanja franka za 15 odsto u odnosu na evro, bilo pojačane potražnje za kupovinom te valute "u želji za lakom zaradom".

Prema zvaničnim kursnim listama, banke u Srbiji povećale su danas razliku između otkupa i prodaje franka pa je tako taj odnos, u poređenju nekoliko najvećih ovdašnjih banaka, najpovoljniji u Rajfajzen banci gde je niži kurs 114,6 a viši 122,3. U banci Intezi za kupovinu jednog švajcarca plaćaju 115,9 dinara, a prodaju ga za 125,5, dok je u Komercijalnoj banci taj odnos 114,7:126,7 dinara.

"Nije bilo obustavljanja prodaje franka u menjačnicama. Teško je reći koliko je bila povećana potražnja, ali u tim momentima klijenti bi kupili sve franke koje imaju menjačnice", dodala je Herbut.

Zbog nestabilnog kursa franka, prema njenim rečima, menjačnice su povećale svoje marže, jer se ne zna šta će se dešavati u narednom periodu. "To je velika oscilacija kursa i svi su se osigurali, sad naravno nikome nije tako povoljno da kupi švajacarsku valutu", ocenila je Herbut.

Kako je navela, ne postoji dogovor o jedinstvenoj marži već svaka menjačnica formira svoju, a mnoge su se na taj način uskladile sa politikom banaka sa kojima rade.

Navela je da je reč o retkoj i nestandardnoj meri, jer je takva i situacija u kojoj su se našli jer niko nije očekivao niti bio pripremljen na takav potez Švajcarske centralne banke.

Marže, kako je navela idu i do 15 odsto, što je tri ili četiri puta više nego obično.

Ona je dodala da prema zakonu menjačnice mogu da formiraju kurs u skladu sa kursnom listom Narodne banke Srbije.

"Na taj način menjačnica nikad ne može imati gori kurs od banke, sem što može da promeni proviziju, a provizija se može primeniti na otkup valute i to može biti maksimalno tri odsto, a za prodaju se može staviti i mnogo veća provizija", navela je Herbut.

Prema zakonu, menjačnice imaju pravo da jednom, na početku dana definišu kurs, koji se u toku dana ne sme menjati. Ona je dodala da u tom slučaju, menjačnice mogu da pretrpe gubitke, jer ne mogu da reaguju.

Herbut je kazala da su veće oscilacije valute rizik i za menjače i za klijente, i tada menjačnice moraju da rade sa širim maržama.

Ukoliko švajcarski franak nastavi da jača, menjačnice u najgorem slučaju mogu da odluče da ne kupuju tu valutu, zbog velikog rizika, ali je Herbut izrazila uverenje da se to neće desiti i da menjači neće prestati da pružaju tu uslugu.

Centralna banka Švajcarske juče je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute. Ta odluka je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.