Mali: "Velika vest za građane Srbije - obezbedili smo" VIDEO/FOTO

Ministar finansija Siniša Mali sastao se jutros u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 25.05.2022.

07:34

Mali:
Foto: Instagram/mali_sinisa

Tema sastanka je bila aktuelna energetska situacija i obezbeđivanje Srbiji kapaciteta za skladištenje gasa u Mađarskoj.

"Razgovarali smo o tome kako da sarađujemo više i bolje. Nama je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner tokom ove godine i želimo da ovu nikada bolju saradnju nastavimo na pravi način", rekao je Mali tokom obraćanja medijima nakon sastanka.

On je dodao da je danas na sastanku bio čitav niz tema.

"Velika vest za građane Srbije - obezbedili smo 500 miliona kubnih metara skladišta za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. Dakle, ono što će garantovati snabdevanje tokom predstojeće zime upravo smo danas obezbedili", istakao je Mali.

Kako je naveo, skladište ćemo početi da punimo do kraja juna ove godine.

"Nama će biti na raspolaganju tri miliona kubnih metara gasa da povlačimo u oktobru, po šest u novembru, decembru, januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu mesecu. Dakle, na ovaj način ćemo u potpunosti imati obezbeđeno snabdevanje gasom za nastupajuću sezonu, što je za nas bio prioritet tokom ove posete, a i to je jedan od prioritetnih ciljeva koje je definisao predsednik Vučić. Građani Srbije mogu po tom pitanju da budu mirni i spokojni", rekao je Mali.

Dodao je da je veoma važno to što tranzit gasa teče nesmetano iz Srbije ka Mađarskoj i iz Mađarske u Srbiju.

"Mi ćemo se truditi i da tako u budućnosti ostane. Druga tema koja je danas bila na stolu jeste saradnja između naše elektroprivrede i kompanije MVM iz Mađarske. Tu postoji čitav niz raznih projekata koje smo identifikovali - ulaganja u OIE, zajednički nastup kada je nabavka električne energije na tržištu u pitanju... Mislim da smo svi svesni velike energetske krize u svetu, neizvesnosti i velikih problema sa kojima se sve zemlje suočavaju. Ono što je za Mađarsku i Srbiju važno - shvatili smo jedno, a to je da smo zajedno mnogo jači i mnogo sposobniji ne samo da dobijemo dobru cenu energenata, jer danas je cena manje važna, nego da obezbedimo sigurno snabdevanje tim energentima", rekao je Mali.

Ono što je na sastanku takođe dogovoreno jesu dodatne investicije u transmisiju, odnosno prenos električne energije i izgradnja interkonektora između Mađarske i Srbije kako bi i višak električne energije mogao bez problema da se prenosi iz jedne u drugu zemlju.

"To su sve aktivnosti koje se odnose na stabilnost snabdevanja strujom i naravno gasom i jedne i druge zemlje. Ovo samo govori da na vreme i na pravi način vodimo računa", istakao je Mali.

Na pitanje mađarskih medija kako vidi to što je EU predložila šesti paket sankcija Rusiji za emebargo ruske nafte, s obzirom da Srbja nije članica EU, Mali je rekao da se nada da nada će po tom pitanju preovladati razum i da će se odluke donositi tako da se što više umanje negativne posledice tih sankcija. Na pitanje Tanjuga da li je danas razgovarano o mogućnosti da Srbija i kupuje od mađarske gas tokom zime koji će skladišti gas u Mađarskoj, Mali je rekao da je Srbija dobila veliku saglasnost iz Mađarske i oko snabdevanja gasom i da su obe opcije otvorene, te da se gas može kupovati od njih, ali i od treće strane.

"Razumni su da nam daju obe mogućnosti i u narednim danima ćemo se opredeliti", rekao je Mali.

Sjarto je rekao na pitanje da li je ta zemlja zainteresovana da se pridruži formiranju zajedničke berze struje u priključi Sloveniji i Srbiji, koje to rade zajedno sa evropskom berzom struje, rekao da su zainteresovani da zajednčki nabavljaju energente sa Srbijom, jer to garantuje još veću bezbednost.

Sijarto je rekao da je Mali bio prvi gost u Vladi Mađarske kada su bili izbori u toj zemlji, kao i sada kada je formirana vlada.

"Današnji sastanak je dokaz strateške saradnje i prijateljstva dve zemlje. U Ukrajini se odvija rat, a posledice tog rata nas dovode da imamo na svakom polju nesigurnosti i to još više jača značaj saradnje između mađarske i srbje. U vrlo smo sličnoj situaciji zbog geografskog položaja i infrastrkture. Bezbednost snabdevanja energijom je stvarni problem, a ne ideološka fraza. Dogovorili da u ovim kritičnim vremenima kada je snabdevanje energijom dovedeno u pitanje i kritično da obraćamo jedno na drugo još više pažnje i doprirosimo snabdevanju energije i da garantujemo tranzitne linije za transport energenata", naveo je.

Sijarto je rekao da je južni tok, koji ide preko Srbije, veoma značajan za Mađarsku pošto dobijaju 10 miliona kubika gasa dnevno iz pravca Srbije.

To ide bez smetnji i u skladu sa ugovorom, a do sada je preko Srbije izveženo iz Mađarske 450 miliona kubika gasa, rekao je Sijarto.

"Dogovorili smo se da Srbji pružmo moguć da koristi mađarska skladišta gasa da bi u Srbiji obezbedili nesmetano snavdevnaje i da od ukupnog kapaciteta više od šest milijardi kubika gasa, ustupe deo Srbiji tokom zime", naveo je Sijarto.

Preneo je da je dogovreno i da se povežu elektromreže dve zemlje, što će trajati u narendih šest do osam godina, kako bi mogla da se razmenjuje struja.

Mali i Sijarto su izrazili očekivanje da će vrlo brzo biti potpisani i sporazumi o današnjim dogovorima.
Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili su u Novom Sadu, tokom susreta na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u tom gradu, da Srbija može da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je jutros stigao u jednodnevnu posetu Budimpešti kako bi se realizovao dogovor predsednika Vučića i premijera Orbana.
Ministar finansija je i čestitao Sijartu na ponovnom imenovanju za ministra spoljnih poslova i trgovine u Vladi Mađarske, a to je objavio i na svom zvaničnom Instagram nalogu putem storija.
Mali je pre sastanka je objavio i fotografiju iz aviona na svom Instagram nalogu, te naveo da se "prijatelji poznaju u kriznim vremenima".

U delegaciji Srbije na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske je bila i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić.
Vučić je ranije izjavio da Srbija ako nam neko iseče gas ne može da povučemo više od pet miliona kubnih metara dnevno iz našeg skladišta u Banatskom Dvoru i da nam zato treba još jedno mesto odakle bi mogli da povučemo dodatnih pet miliona kubnih metara.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da će ove sedmice razgovarati telefonski sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o novom gasnom aranžmanu i da su za nas tu najvažnije tri stvari: količina, cena i sigurnost snabdevanja gasom.

Inače, mađarska vlada je juče proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je od ponoći stupilo na snagu.

Orban je, u snimku objavljenom na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: