Biz - B92.net

Mali: Stigle četiri ponude, država izlazi iz Komercijalne banke VIDEO

Beograd -- Ministar Siniša Mali izjavio je da su stigle četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje će biti otvorene u utorak 10. septembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Danas je istekao rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda, a Mali kaže da se i računalo da će biti dostavljene četiri ponude.

"Ukoliko sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće se u sledeću fazu kada će ponuđači analizirati poslovanje banke", rekao je ministar novinarima nakon obilaska filijale Poreske uprave na Čukarici i kompanije "Srbo auto" u Ostružnici.

Nakon toga, kako je dodao, slede obavezujuće ponude.

"U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna", rekao je Mali i dodao da očekuje da će postupak privatizacije biti završen do kraja godine.

Upitan o dogovoru Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji, Mali je rekao da to nije naša odluka, nego zahtev međunarodnih institucija koje žele da izađu iz vlasništva u Komercijalnoj banci.

"To je ugovor koji je potpisan još 2011. da kroz tu, takozvanu prodajnu opciju, te strane institucije mogu da izađu iz Komercijalne banke. Oni su još prošle godine najavili svoj izlazak, ne zbog toga što je banka loša, već zbog toga što po njihovim pravilima postoji određeni broj godina koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci", kaže Mali.

Po okončanju te transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, a Mali je naveo da se ta odluka slučajno podudara sa procesom pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku.

"Država neće ostati vlasnik Komercijalne banke. Imaćemo privatnu banku, a mi ćemo iz tog vlasništva izaći. Očigledno, izlaze i međunarodne institucije", kaže Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.