Mali: "Srbija i njeni građani su plaćali zelenašku kamatu za vreme bivše vlasti"

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će do kraja godine udeo našeg javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

17:13

Mali:
Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

On je ovom prilikom podsetio da je za vreme prethodne vlasti javni dug bio preko 70 odsto.

"Setite se kada su neke obveznice koje su oni izdavali koštale građane Srbije 7,25 odsto godišnje. To je jedna zelenaška kamata koju je Republika Srbija plaćala, koju su građani plaćali, a u to vreme, da podsetim, neki iz te vlasti su takođe novac trpali u svoje džepove i bogatili se, a na račun i teret građana Srbije", istakao je Mali.

Podsetio je da se pre dva dana takođe u Skupštini vodila diskusija i oko kursa i oko inflacije.

"Da podsetim još jednom građane - od 2008. do 2012. godine, inflacija je bila dvocifrena. Godišnje 10,11,12 odsto. Kurs je od januara 2008. sa 81 dinar za evro, u avgustu 2012. porastao na 119 dinara. To je potpuno neodgovorna ekonomska politika, štagod da je neko tada i dobio od povećanja plata i penzija - izgubio je kroz visoku inflaciju i kroz pad kursa i vrednosti dinara. Takav slučaj danas nemate. Takvu ekonomsku politiku danas nemate", kazao je ministar.

Naglasio je da je poslednjih sedam godina kurs stabilan, te da više nema razloga da se dinari menjaju u evre, kao što je to bio slučaj pre samo 10 godina.

"Ako pogledate inflaciju, takođe - jedan do dva odsto. Sada je globalna inflacija malo porasla. Svi kažu da je to kratkoročno, ne zbog visoke potrošnje nego zbog problema u lancima snabdevanja. Dakle, sa strane troškova dolazi ova inflacija. Ono što MMF kaže, biće krajem drugog kvartala sledeće godine smirenje cena. Ali i za to smo se pripremili", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: