Biz - B92.net

Mali razgovarao sa ministrom finansija Crne Gore FOTO

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali danas se sastao sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Njih dvojica su razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Siniša Mali je na sastanku koji je održan u Palati "Srbija", rekao da je tokom prošle godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila 900 miliona evra, i da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu. Ministar Mali je izrazio očekivanje da će ukupna robna razmena dve zemlje u ovoj godini preći milijardu evra.

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obe zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se ceo svet suočava, usled situacije u Ukrajini, a poseban akcenat na sastanku je stavljen na snabdevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Ministar Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu rešiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svetska ekonomska kriza.

Siniša Mali je istakao i važnost inicijative "Otvoreni Balkan", koja je za Srbiju od ogromnog značaja i koja će povezati našu zemlju sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprineti rastu celog regiona.

Ministar finansija Siniša Mali je govorio o novom modelu elektronskih faktura koji se primenjuje u našoj zemlji, s obzirom da bi iskustva Republike Srbije u toj oblasti mogla da budu od koristi Crnoj Gori. Sagovornici su razmenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obe zemlje. U tom kontekstu, ministar Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Ministar Mali je tokom sastanka predstavio i makroekonomske pokazatelje Republike Srbije, ističući da su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, veoma dobri, što se ogleda kroz nivo privrednog rasta, za koji očekujemo da će u drugom kvartalu dostići četiri odsto BDP-a, stopu nezaposlenosti koja je na nivou pre pandemije, javni dug koji je daleko ispod kriterijuma Mastrihta…

Siniša Mali i Aleksandar Damjanović su deo zvaničnih delegacija Republike Srbije i Crne Gore, koje su se danas sastale u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.