Biz - B92.net

Mali o BG na vodi: Ne može i jare i pare

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo investitor, koji je obezbedio finansijska sredstva.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On je, u zgradi Gradske uprave, rekao i da je investitor preciznom analizom utvrdio koliko će novca biti potrebno da se završi izgradnja.

Na pitanje da li bi loša prodaja stanova mogla da ugrozi realizaciju projekta, s obzirom da je u Ugovoru navedeno da će jedan deo biti finansiran od prodaje nekretnina, Mali je rekao da se to neće dogoditi.

"Svaki projekat, pa i ovaj, finansira se delom iz sopstvenog kapitala, delom iz kredita, a delom i od prihoda prodaje stambenog i poslovnog prostora", rekao je Mali.

On je ponovio i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već je dato u zakup na 99 godine, bez naknade, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću Beograd na vodi.

"Ne možete i jare i pare. Ili prodajete zemljište, što nismo želeli, ili ga dajete u zakup. Mi smo dali u zakup bez naknade, po zakonu, a postali smo suvlasnici i dobićemo trećinu profita", rekao je Mali.

Na konstataciju novinara da je ugovor na engeskom duži od onog na srpskom oko 190 strana, Mali je odgovorio da je ugovor objavljen u celosti.

"Ugovor je objavljen u celosti, ništa nije zatamnjeno, samo je nešto prevedeno na srpski, nešto nije. Ako govorite engleski, pročitaćete i onaj na engleskom", rekao je Mali.

Kritika ugovora o BG na vodi inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" ocenila je da je nakon objavljivanja ugovora za projekat "Beograd na vodi" jasno da se Srbija odriče suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to bez garancije da će investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata realizovati ugovoreno.

Kako je inicijativa koja se protivi realizaciji tog projekta navela u prvoj analizi ugovora, investitoru je dozvoljeno da pravo zakupa zemljišta pretvori u pravo svojine bez naknada, a on je u obavezi da umesto najavljenih 3,5 milijardi evra uloži samo 150 miliona evra i dodatnih 150 miliona evra kredita.

Po dokumentima objavljenim na sajtu Vlade Srbije, ugovorne strane u projektu "Beograd na vodi" su Vlada Srbije, preduzeće "Beograd na vodi" iz Beograda i "Belgrejd voterfront kapital investments" kao stratateški partner i "Al Mabar internešenel investment" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

Strateškom partneru, navodi Inicijativa, omogućeno je da ostvari zaradu čak i u slučaju da ne obezbedi uspešnost projekta, a uspešnost projekta biće ocenjivana tek 20 godina nakon početka realizacije i biće pozitivno ocenjena ako bude 50 odsto realizovano.

Predviđeni rok za realizaciju tog projekta je 30 godina.

Kako je objašnjeno, ako predviđeni rok ne bude poštovan prihod od prodaje viška zemljišta će se deliti među osnivačima preduzeća Beograd na vodi, srazmerno ulaganjima.

Vlada Srbije je juče objavila ugovor o zajedničkom ulaganju sa arapskim investitorom u projekat Beograd na vodi, pošto je pet meseci nakon potpisivanja postao pravosnažan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.