Biz - B92.net

Mali: Idemo ka zlatnom dobu, bližimo se plati od 500 €

Ministar finansija Siniša Mali kaže da sa sindikatima i poslodavcima želi da se u narednih par godina minimalna zarada izjednači s minimalnom potrošačkom korpom

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Videćemo šta će pisati u njima. Naša intencija je da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i kako bi se obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih. Sa te strane, očekujem ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju", kaže za RTS ministar Mali govoreći o tenderu za PKB.

Napominje da Srbija ide ka zlatnom dobu.

Ističe da je stopa rasta privrede u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto.

"Rast BDP-a je među dve najveće stope rasta u Evropi u ovom trenutku. Raste nam i građevinska industrija i prerađivačka industrija i poljoprivreda. Stopa nezaposlenosti danas je 11,9, a 2013. godine je bila 25,9", napominje ministar.

Kaže da u oblasti fiskalne politike imamo suficit u budžetu već dve godine zaredom.

"Uštedeli smo više i to je novac koji ostaje u budžetu. Što se investicija tiče, imamo 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci što je za 15,6 odsto više nego prošle godine. Upravo zbog tih rezultata mi idemo sa nikada većim penzijama od 1. oktobra, idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru do kraja godine", napominje Mali.

Dodaje da Srbija ide ka zlatnom dobu.

"Sa ovim imamo realne osnove za povećanje penzija i osnove za povećanje plata. Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju i približavamo se tom nekom nivou od 500 evra prosečne plate. Stopa rasta od 4,9 odsto je najveća u poslednjih 10 godina", smatra Mali.

Napominje da je minimalna cena rada podignuta na 155 dinara po satu.

"Prvi put smo prešli tu psiholišku granicu od 27.000 dinara. Želimo da povećavamo prosečnu platu i da zajedno sa sindikatima i poslodavcima dođemo do toga da u narednih par godina minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom", ističe ministar finansija.

Kaže da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna.

"Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata već očekujemo i potpisivanje bar desetak ugovora od milijardu i pet stotina miliona dolara, kao i nove investicije", zaključuje Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.