Biz - B92.net

Lučić potpisao deklaraciju: Jeftiniji roming između regiona i EU

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić danas je u Tirani potpisao deklaraciju o smanjenju cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Telekom Srbija
Foto: Telekom Srbija

Ceremonija je održana u okviru samita EU - Zapadni Balkan, dok je u ime Republike Srbije bio prisutan predsednik Aleksandar Vučić.

Roming deklaracija izmedju dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana danas u Tirani u okviru samita EU-ZB u cilju snižavanja cena roming data saobraćaja, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023, izjavio je danas za Tanjug u glavnom gradu Albanije generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Dokument će, za operatore koji su ga potpisali, kao i za one koji mu u kasnijoj fazi pristupe, predstavljati jaku osnovu i posvećenost operatora , kako iz EU tako i iz zemalja Zapadnog Balkana, daljem radu na definisanju klizne skale za snižavanje cena internet saobraćaja (prenos podataka), koja treba da bude definisana u maju 2023. godine, pri čemu bi se sa primenom nižih cena započelo od oktobra 2023. godine, kažu u Telekomu Srbija.

Nakon pune primene režima "roming like home" između zemalja Zapadnog Balkana 1. jula 2021. godine, započete su aktivnosti na značajnijem snižavanju cena rominga i između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana, naveo je Lučić.

Tu inicijativu je koordinirao Savet za regionalnu saradnju RCC (Regional Cooperation Counsil) i uz podršku Evropske komisije i Komesarijata za pridruživanje (DG NEAR). S tim u vezi, održano je par sastanaka između komesara Olivera Varheja i generalnih direktora operatora zemalja Zapadnog Balkana, na kojima je čelnik Telekoma Srbija jasno izneo podršku i posvećenost toj inicijativi, smatrajući da će povoljnije cene rominga nedvosmisleno predstavljati neprocenjivi benefit kako za ekonomije ovih zemalja, tako i za građane oba regiona, istakao je Lučić.

Rad na samoj Roming deklaraciji koordinirao je Dojče Telekom, koji je tokom 2022. godine na brojnim sastancima okupio više operatora iz EU i iz zemalja Zapadnog Balkana koji su zajednički sa predstavnicima RCC-a i Evropske komisije radili na usaglašavanju teksta Deklaracije. U Deklaraciji je jasno definisano da ona ima punu podršku institucija EU i da čini jedan od bitnih segmenata celokupne političke, ekonomske i socijalne integracije zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.