Biz - B92.net

Litar magarećeg mleka košta čak 50 evra, a lista čekanja za njega predugačka

Sremska Mitrovica -- Nekada životinje od kojih je zavisilo mnogo poslova u domaćinstvu danas postaju sve ređe.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Prema nezvaničnim informacijama, danas na teritoriji Srbije živi samo oko 1.000 magaraca, iako uzgoj ovih životinja može biti višestruko isplativ.

Litar mleka košta od 20 do 50 evra, a tražnja za njim višestruko je skočila jer se pokazalo kao izuzetno delotvorno u lečenju svih plućnih bolesti, pa su kod proizvođača formirane dugačke liste čekanja.

"Za magareće mleko se smatra da je po svom sastavu i kvalitetu najsličnije majčinom i jedino je koje čak i beba može da pije. To dovoljno govori koliko ima dobrih svojstava. Procenjeno je da ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Pokazao se odličnim u lečenju kašlja, za kompletan oporavak organizma nakon teških operacija. Prethodnih meseci potražnja za magarećim mlekom je nikad veća. Ne pitaju za cenu", rekao je za Rinu Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica, gde ima farmu magaraca.

Foto: RINA
Foto: RINA

Jedini problem je to što, koliko god bilo traženo, magarećeg mleka nema dovoljno. Magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do par litara po danu. Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade jer mladunče ne bi moglo da preživi ukoliko bi se mleko uzimalo za prodaju.

"Magarci nisu zahtevne životinje za uzgoj. Za razliku od konja, kojima treba dosta nege i veterenarskih intervencija, magarci su izuzetno izdržljivi. Trpe oscilacije u temperaturi, a ne zahtevaju ni posebnu ishranu. Izuzetno su isplativi za uzgoj, ali vrlo mali broj ljudi se odlučuje na taj posao i tih životinja na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva je sve manje", rekao je uzgajivač Darko Saveljić.

Foto: Rina
Foto: Rina

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama dostiže i preko 100 evra i može se reći da je među najskupljim na svetu, a upravo zbog njegovih posebnih karakteristika sir koji se od njega pravi je najređi i takođe najskuplji na svetu. Proizvodi se samo na jednom mestu, a to je upravo Slobodanova farma u Zasavici. Košta oko 1.000 evra po kilogramu, što je i logično ako se uzme u obzir koliko je magarećeg mleka potrebno da bi se napravila tolika količina sira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.