Biz - B92.net

Kravčenko: NIS nema monopol

Beograd -- Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko kaže da ne postoje nikakve specijalne akcize na naftne derivate NIS-a.

Izvor: Tanjug
Podeli

On dodaje da za tu kompaniju važe iste akcize kao i za sve druge aktere na tržištu, istakavši da je pogrešna teza o tome da su akcize različite za domaće i uvozne derivate.

Akcize su, kako je istakao, različite za evrostandard, nezavisno od toga da li je domaći ili uvozni.

"Nikakvog monopola nema, svi prodavci imaju iste mogućnosti uvoza goriva i iste akcize za iste vrste derivata", rekao je on i dodao da NIS proizvodi i da će uvoziti evrodizel i evrobenzin za prodaju na svojim benzinskim stanicama sa istim akcizama.

Generalni direktor NIS-a je istakao da su akcize na naftne derivate u Srbiji trenutno više nego u nekim zemljama regiona i niže nego u nekim drugim, odnosno da se nalaze na prosečnom regionalnom nivou.

"Nikom od proizvođača nije drago kada rastu cene njihovih proizvoda i mi nismo izuzetak. Ali to se moglo očekivati, imajući u vidu potrebe budžeta, jer su poslednji put akcize povećane u februaru 2009. godine", rekao je Kravčenko.

On je naveo da je, na primer, razlika između akciza na evrodizel i na dizel D2 svega dva dinara, dok je akciza na evropremijum povećana za 4,8 dinara, a njegova cena na benzinskim stanicama mnogih kompanija povećana je skoro za 10 dinara.

"Na tri od četiri naša derivata akcize su značajno povećane: konkretno za 6,6 dinara povećana je akciza za evrodizel, koji zauzima 25 odsto ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu, a za 4,6 dinara povećana je akciza za D2, kome pripada još 40 odsto od ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu", rekao je on, negirajući da postoji protekcija za NIS, kada su u pitanju akcize.

Ne treba se nadati jeftinijem gorivu

Govoreći o cenama derivata posle liberalizacije tržišta, Kravčenko je istakao da će NIS težiti da zadrži konkurentne cene u Srbiji i pratiti da one budu na nivou proseka u regionu, kako je sada.

Ne treba očekivati da će na liberalizovanom tržištu cene biti niže nego u Hrvatskoj ili Mađarskoj i ne treba očekivati da će cene padati kada cena nafte raste, rekao je on i podsetio da iberalizacija tržišta naftnih derivata nije donela očekivane efekte sniženja cena, ali da u sadašnjim uslovima do toga i nije moglo doći.

Kravčenko je naveo da je nafta za godinu dana poskupela 20 odsto, da se tendencija rasta nastavlja u januaru, jer nafta košta 95 dolara, dok je prosečna cena u četvrtom kvartalu bila 86 dolara za barel, istakavši da se zato i ne treba čuditi što cene goriva ne padaju.

"I prošle godine smo više puta govorili da liberalizacija neće obavezno rezultirati smanjenjem cena i kao primer navodili evrodizel, koji je odavno liberalizovan, a govorili smo da će posle liberalizacije u najboljem slučaju cene biti iste kao i u susednim zemljama i zavisiće od evropske konjukture na naftu i naftne derivate", rekao je Kravčenko.

NIS je u januaru, kao i druge kompanije, podigao cene goriva zbog rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu, povećanja akciza od 1. januara za sve derivate koje NIS proizvodi, kao i završetka akcije prazničnih popusta na gorivo.

Veleprodajne cene NIS-a za dizel gorivo koje se slobodno uvozilo i do 1. januara povećane su samo za iznos akcize, podsetio je Kravčenko i dodao da su veleprodajne cene palete benzina povećane za 50 odsto od iznosa rasta akciza, sa ciljem očuvanja konkurentnsti derivata NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.