Kravčenko: NIS je već sada broj 1

Naftna industrija Srbije (NIS) je već sada prema mnogim pokazateljima kompanija broj 1 u regionu, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2013.

12:53

Default images

On je najavio širenje poslovanja NIS-a u Srbiji i regionu.

"Završili smo fazu stabilizacije biznisa i sada smo spremni da u razvoj NIS-a uložimo oko 1,5 milijardi evra, tokom sledeće tri godine", rekao je Kravčenko u intervjuu časopisu "Gasprom".

Cilj je da se NIS transformiše iz nacionalne naftno-gasne kompanije u međunarodni energetski vertikalno integrisani holding, izbalansiran u svim segmentima biznisa, rekao je on i napomenuo da je plan da NIS do 2020. poveća godišnju proizvodnju najmanje do pet miliona tona nafte i gasa, kao i preradu i prodaju do po pet miliona tona nafte i naftnih derivata.

Kravčenko je najavio da će NIS u Rafineriju u Novom Sadu uložiti oko 130 miliona evra, da bi je osposobio za proizvodnju baznih ulja i dodao da je u planu da to postrojenje bude puštano u rad krajem 2016. godine.

Posle realizacije tog projekta, naftno-prerađivački kompleks NIS-a će biti među 25 najnaprednijih rafinerija Evrope, rekao je Kravčenko i njavio da NIS i pored toga razmatra mogućnost dalje modernizacije rafinerije u Pančevu, odnosno ulaganja u preradu teških naftnih ostataka.

"Ima nekoliko varijanti, od kojih su osnovne - izgradnja kompleksa super dubokog hidrokrekinga ili usporenog koksovanja. Odluku o tome hoćemo li to raditi i kako, treba da donesu akcionari NIS-a do kraja ove godine",rekao je Kravčenko i njavio da, ako ta odluka bude pozitivna, vrlo brzo će početi realizacija tog projekta.

Po završetku tih projekata u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu, proizvodnja NIS-ovih rafinerija dostićiće pet miliona tona godišnje, napomenuo je Kravčenko.

On je najavio da će NIS, paralelno sa tim investicijama, raditi i na širenju maloprodajne mreže u zemljama regiona, jer je, kako je rekao, prerada u Evropi bez razvoja maloprodajnih kanala, osuđena na propast, pošto je konkurencija veoma visoka.

Cilj NIS-a je da 60 odsto naftnih derivata prodaje na domaćem tržištu, a 40 odsto van granica Srbije, a najveće mogućnosti da to ostvarimo su u zemljma u kojima NIS već ima benzinske stanice - BIH, Bugarskoj i Rumuniji, rekao je on i dodao da su još dve-tri zemlje zanimljive, ali da će odluku o širenju NIS-a i u te zemlje doneti akcionari kompanije.

"NIS sada ima 336 benzinskih stanica u Srbiji i još tri su u fazi izgradnje i rekonstrukcije, a u naredne tri godine planiramo da imamo ukupno 800 benzinskih stanica, od kojih polovinu u Srbiji, a drugu polovinu u inostranstvu", rekao je Kravčenko i naveo da NIS u BIH ima 36 pumpi, u Bugarskoj 28 i tri koje se grade, a u Rumuniji 10 pumpi, plus 18 njih čija je izgradnja u toku.

Kravčenko je naglasio da NIS računa da dobije najmanje 10 odsto tržišta regionalne maloprodaje u ključnim zemljama, susednim Srbiji.

NIS, pored postrojenja za proizvodnju struje i toplotne enerije u Pančevu i Novom Sadu, analizira i mogućnost izgradnje termoelektrane na ugalj u Kovinu, a ne isključuje ni mogućnost učešća u projektu razrade uljnih škriljaca u Aleksincu, ali konačne odluke o tome još nisu donete, dodao je Kravčenko.

Govoreći o finansijskim rezultatima kompanije, on je ocenio da je NIS već dostigao nivo, posle koga će biti teško dalje povećavati profit i dodao da će dalji rezultati kompanije najviše zavisiti od poreza, jer je NIS na primer, u prvih šest meseci ove godine platio za trećinu više poreza državi, nego za isti period prošle godine.

On je posebno ukazao na doprinos NIS-a srpskoj ekonomiji, jer ta kompanija poslednje tri godine, kroz poreska davanja, učestvuje sa oko 13 odsto u prihodima budžeta Srbije.

U situaciji visoke nezaposlenosti, koja se u Srbiji približila cifri od 30 odsto, aktivno zapošljavamo mlade stručnjake, a o uslovima rada u kompaniji najbolje govori titula "Najbolji poslodavac Srbije", koju je NIS dobio već dva puta, napomenuo je Kravčenko.

On je podsetio da je NIS ove godine, prvi put, isplatio dividende akcionarima u iznosu od 25 odsto dobiti iz 2012. godine, istakavši da je kompanija obavezna da isplaćuje dividende od najmanje 15 odsto dobiti, ali je dodao da smatra da "ta cifra, bez bilo kakve štete po razvoj kompanije, uz saglasnost akcionara, može biti dovedena do 25 odsto, jer je taj prag- norma za region u kome radimo."

Kada je reč o investicijama u geološko-istražne radove, Kravčenko je naveo da NIS povećava te investicije i u Srbiji i regionu, jer kompanija mora da ima što je moguće jaču sirovinsku bazu.

"Već smo uspeli da zaustavimo smanjenje resursne baze i da ostvarimo povećanje rezervi nafte i gasa u poređenju s obimom njihove proizvodnje. Dobili smo koncesije u Mađarskoj, Rumuniji i BiH, gde je već završeno seizmičko ispitivanje i završava se istražno bušenje", rekao je on.

"Do kraja tekuće godine planiramo da objavimo prve rezultate tih radova i očekujemo pozitivne rezultate", naglasio je Kravčenko.

Do 2020. planiramo da van granica Srbije proizvodimo najmanje polovinu ukupnih količina nafte i gasa, a sledeće očekujemo manji rast proizvodnje ugljovodonika na teritoriji Srbije, oko jedan, do dva odsto, naveo je generalni direktor NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: