Biz - B92.net

Kostićeve vetrenjače prošle kroz BG/FOTO

Beograd -- Barže sa vetrogeneratorima, koje će kompanija MK Fintel Wind koristiti za izgranju prvog vetroparka u Srbiji, prošle su kroz Beograd.

Izvor: B92
Podeli

Reč je o prvim vetrogeneratorima u Srbiji, visine 178 metara, najvišim u jugoistočnoj Evropi.

Oni su stigli u luku Apatin odakle će se transportovati do Kule, gde kompanija MK Fintel Wind gradi prvi vetropark u Srbiji.

Tri vetrogeneratora najvećeg svestskog proizvođača "Vestas“ iz Danske, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

Kompanija MK Fintel Wind uložila je blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje prvog vetroparka Kula, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji.

MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel Energia Spa, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i kompanije MK Group d.o.o, na proleće je započela izgradnju vetroparka u blizini Kule, instalisane snage 9,9 MW. Pripremni radovi za montažu vetrogeneratora su završeni, a završetak radova očekuje se krajem 2015. godine, kada će vetrogeneratori biti priključeni na mrežu. Za pripremne radove angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće.

Kompanija MK Fintel Wind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom „zelene energije“ pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.