Biz - B92.net

Koridor 10 koče vlasnici 3 parcele

Beograd -- Vlasnici tri parcele nezadovoljni ponuđenom cenom za eksproprijaciju zemljišta, dvadeset dana blokiraju radove na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Izvor: Press
Podeli

Uprkos blokadi na istočnom kraku Koridora 10, u javnom preduzeću „Koridor 10" najavljuju da izgradnju neće zaustaviti uslovljavanja pojedinih vlasnika zemljišta.

U tom preduzeću kažu da je u postupku eksproprijacije isplaćen 241 vlasnik parcela i da su sporne samo tri parcele.

Izvođaču radova, firmi Alpina, nije dozvoljen ulazak u posed jedino u tri slučaja. Nijedan građanin Srbije postupkom eksproprijacije nije oštećen, a u tri sporna slučaja postupak se nastavlja onako kako je zakon propisao”, kažu u „Koridoru 10".

Pojedini vlasnici parcela kivni su zato što se njihova zemlja, kako tvrde, otkupljuje po daleko nižoj ceni nego, recimo, u Preševskoj dolini. Oni kažu da je proteklog vikenda zaustavljen još jedan pokušaj da se bagerom uđe u jednu od spornih parcela i nastave radovi na izgradnji obilaznice.

Poreska uprava prilikom određivanja cene zemljišta nije koristila zakonom propisanu metodologiju, pa se kvadrat zemlje ovde plaća od 280 do 360 dinara. U Preševskoj dolini se plaća čak 10 evra. Većina vlasnika zemljišta upravo pomoću ovih njiva prehranjuje porodice. Ovde se radi o najgrubljem kršenju ljudskih prava jednog broja Bugara u Srbiji. Vlasnici zemljišta će istrajati u svojoj nameri da za svoju očevinu i dedovinu dobiju pravičnu nadoknadu i to je jedino što tražimo”, kaže Zoran Đurov, čiji je otac jedan od nezadovoljnih vlasnika parcela.

U „Koridoru 10" kažu da se visina naknade određuje po važećoj tržišnoj vrednosti, a po proceni nadležne Poreske uprave.

Postupak eksproprijacije se odvija transparentno i nije dozvoljeno da cenu nepokretnosti proizvoljno određuju raniji sopstvenici. Time se obezbeđuju jednaki uslovi za sve i ne dozvoljava se diktiranje nerealnih uslova pod kojima se zemljište otkupljuje”, navode u „Koridoru 10".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.