Biz - B92.net

Konuzin: Zar ruske pare nisu dobre?

Kopaonik -- Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kritikovao je organizatore Biznis foruma jer su debatu o ulozi stranih invesitora u Srbiji podelili na dva panela.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Na jednom panelu su govorili amabasadori zapadnih zemalja, i drugi na kojem su pored njega diplomatski predstavnici Japana i neutralne Švajcarske.

"Zar nam je potreban takav veštački pristup", zapitao je Konuzin.

"Kakva je razlika u prirodi investicija koje dolaze iz SAD, Japana, Rusije, Švajcarske ", pitao je Konuzin. Prema njegovim rečima, treba da se radi zajedno, na zajedničkim projektima.

"To treba da bude opredeljenje Srbije", zaključio je Konzin koji je, inače, na panelu govorio na ruskom, ali je primedbu organizatorima saopštio na engleskom jeziku.

Ruski ambasador je istakao da su veoma perspektivne nove investicije u energetiku, rudarstvo, infrasturkturu i srpsku poljoprivredu, naglasivši da samo energtika može da aposorbuje 10 do 15 milijardi evra ulaganja. Konuzin je podsetio na veliki projekat gasovoda Južni tok, koji treba da počne da se gradi u ovoj godini a da bude završen 2016, kao i na izgradaju nekoliko gasnih elektrana, ulaganja u obnovljive izvore enrgije i novog skladišta gasa.

Ambasador Konuzin kaže da je Rusija spremna da nastavi da investira u Srbiji i da bi bilo najbolje da na projektima ruske firme učestvuju zajedno sa ulagačima iz zemalja Evropske unije (EU).

Konuzin je rekao da postoji interesovanje ruskih firmi za ulaganje u Srbiju u oblast građevine, informacionih tehnologija, turizma, ali je istakao da "ne ide sve glatko" i da su neki investitori odustali, što zbog nedovoljnog iskustva, ali i uslova poslovanja.

On je precizirao da je sa ulaganjima od 2,5 milijardi dolara Rusija jedan od najvećih inostranih investitora u Srbiji. Konuzin je ukazao i na veliko zakašnjenje u realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog železničkoj infrastrukturi u Srbiji.

"Sramota me je što taj kredit ni posle tri godine od dogovora predsednika Srbije i Rusije i dve i po godine od potpisivanja sporazuma nije realizovan. Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on.

Ambasador Rusije smatra da se srpska strana ipak može razumeti, jer je u tom periodu zemlja bila pod sankcijama, a usledila su i dramatična dešavanja na Kosovu, bombardovanje.

NIS bi propao da nije bilo Rusa

"Naša je obaveza da pomognemo Srbiji", rekao je Konuzin i naveo primer uspešnog poslovanja Naftne industrije Srbije (NIS) od kada ju je preuzeo Gaspromnjeft.

"Siguran sam da bi NIS propao, sam se urušio ili bi ga kupio neki investitor i zatvorio kao nepodobnu konkurenciju, da ga nije kupio Garspromnjeft", kazao je on.

Dodao je da "nisu neznalice i nemoralni ljudi oni koji su tvrdili da nije dobro što je NIS prodat Graspromnjeftu", već da su "bili u zabludi".

Prema rečima Konuzina, ruske investicije i investitori nisu u Srbiji usmereni na ostvarenje trenutne zarade i "brze pare" već na perspektivu razvoja zemlje.

On je ukazao da poslovni rezultati NIS-a pokazuju da je bilo nepotrebna ranija politizacija ugovora kojim je većinski deo srpske kompanije prodat ruskom partneru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.