Biz - B92.net

Konuzin: Vreme za Srbiju i Rusiju

Beograd -- Srbija i Rusija se trenutno nalaze u novoj etapi političkog ciklusa, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je ukazao na veoma dobre rezultate u trgovinsko-ekonomskoj i investicionoj saradnji dve zemlje koji dodatno mogu biti prošireni.

“U Rusiji je imenovan novi predsednik, a nedavno je formirana i nova Vlada, a takođe je u Srbiji izabran novi predsednik i u toku su konsultacije oko formiranja Vlade. To se dešava u trenutku kada su odnosi Srbije i Rusije dostigli najviši istorijski nivo“, rekao je.

Ruske investicije u Srbiji su dostigle oko 2,5 milijarde dolara, a ove godine očekujemo da će doći do realizacije najvećih ekonomskih projekata u Srbiji u koji ulažu ruske kompanije, naglasio je Konuzin.

Zamenik ministra ekonomije Srbije Jelena Marjanović je istakla da je za srpsku ekonomiju najbolje da uspostavi saradnju sa manjim regionima u Rusiji, gde su veće šanse za uspeh naših preduzeća, umesto da se kao do sada naša privreda upućuje na zahtevnije moskovsko tržište.

On je dodao da krajem ove godine treba da počne izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", a "blizu smo potpisivanja i sporazuma o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice".

Očekuje se da će međusobna razmena Srbije i Rusije ove godine dostići nivo od pre krize. Tražimo i nove mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Rusije i jedna od takvih mogućnosti je razvoj kontakata između Srbije i ruskih regiona, kao što su Kurska, Krasnodarska oblast, Tatarstan i drugi, kazao je ambasador Rusije.

Obe strane su zainteresovane za razvoj ekonomske saradnje i imamo neophodne resurse i mehanizme za poboljšanje te saradnje, rekao je on i dodao da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Rusije jedan od prioriteta ekonomske saradnje, a razmena plasman poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište je praktično neograničen.

Konuzin je ukazao da je srpskim proizvođačima potrebna podrška država, ali i onih koji su uključeni u organizaciju robne razmene da bi se ti proizvodi što bolje plasirali na rusko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.