Kontrola poslodavaca urodila plodom

Pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević izjavio je da je broj poslodavaca koji u julu nisu uplaćivali poreze i doprinose smanjen za 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

12:36

Default images

Poslodavci više uplaćuju pore Povećana naplata poreza od poslodavaca

Vidojević je rekao da je za prvih mesec dana primene novog načina kontrole uplate poreza na zarade i doprinose, ukupno na račun poreza i doprinosa u julu uplaćeno 58,3 milijarde dinara, što je sedam odsto više nego u julu prošle godine.

Primena novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa u koju su uključene banke počela je 3. jula ove godine. Kako je rekao, u julu je naplata doprinosa veća za tri odsto nego u junu, odnosno za 1,2 milijarde dinara.

Vidojević je dodao da se, što se tiče poreza na zarade, u budžet slilo oko 20 milijardi dinara. On je rekao da će Poreska uprava od 10. avgusta započeti kampanju pozivanja poslodavaca koji nisu izmirili obaveze, nakon čega će biti odredjen rok u kome će moći to da urade.

"Ako poslodavci ne ispoštuju taj rok, vrlo brzo ćemo, u roku od mesec dana, uvesti postupak kancelarijske kontrole i prinudne naplate", rekao je Vidojević,

Vidojević je ocenio da se prva faza člana 30a Zakona o poreskom postupku i administraciji, koji je omogućio da banke kontrolišu naplatu poreza i doprinosa, uspešno sprovodi.

"Sve 33 banke uključene su u ovaj proces i preko Udruženja banaka svakodnevno dostavljaju podatke", rekao je Vidojević i izrazio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje Poreske uprave, Udruženja banka i ostalih banaka.

Vidojević je najavio da će u januaru 2013. godine biti uspostavljen integrisani sistem Poreske uprave, banaka, Uprave za trezor, Centralnog registra obaveznog socijanog osiguranja.

"Izvršićemo izmenu određenih zakona, članova zakona i podzakonskih akata i imati savremni sistem, jedan uplatni račun, jednu poresku prijavu i efikasnu kontrolu i naplatu ove vrste prihoda", rekao je Vidojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: