Biz - B92.net

Konačno se zna koliko će koštati maline ove godine FOTO

Ivanjica -- Nakon dugog iščekivanja konačno je poznata akonta cena maline koja ove godine iznosi od 300 do 400 dinara.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Konačna cena koja se očekuje ispod je najavljenih i kretaće se između 600 i 700 dinara, potvrdili su malinari.

"To su cene koje su prihvatljive i u odnosu na neke prethodne godine dosta bolje. Ne možemo da zanemarimo činjenicu da je poskupeo repro materijal, kao i dnevnice za radnike koje su prošle godine iznosile oko 30, a ove godine 50 evra. Ipak, ukoliko ostanu ove obećane cene malina će svakako biti isplativa, a zadovoljni će biti i berači i vlasnici plantaža", rekao je za RINU malinar Savo Dobrosavljević.

Ono od čega malinari svakako strepe jesu elementarne nepogode, jer se do sada često dešavalo da sav rod obere jak grad. Posledice na mnoge zasade ostavila je i suša koja je voćare pogodila prošle godine, stoga se očekuje dosta manji rod.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Usled dugotrajnih visokih temperatura sadnice su mnogo pretrpele i nisu dale očekivanu količinu pupoljaka. Prošli su dobro samo oni koji su imali sisteme za navodnjavanje. Problem koji već dugo postoji u malinogorjima jesu stare sadnice koje daju manji rod, pa se u narednim godinama treba fokusirati na njegovu zamenu, koju inače subvencioniše država, sa 60 do 65 odsto ", izjavio je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacija malinara Srbije.

On dodaje da je očekivana cena kupina za ovu godinu oko 400 dinara po kilogramu što će biti istorijski maksimum, ova voćka prošle godine imala je otkupnu cenu od 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.