Kome smeta smrad može da se preseli

Materije koje prouzrokuju neprijatan miris u novim stanovima u Bloku 72 nisu opasne po zdravlje. Kupcima ponuđeno preseljenje na Voždovac.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

18:57

Default images

Stanari novih zgrada u Ulici Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu već mesecima strahuju od nepoznatog uzroka smrada koji izbija iz zidova njihovih stanova.

Posle dugog čekanja na analize koje su stručnjaci radili u njihovim zgradama, njima su u Građevinskoj direkciji danas saopšreni rezultati, ali problem još uvek nije rešen.

Posle godina podstanarskog staža Danijela i Zoran Biga uselili su se u stan u novoizgrađenom naselju u Ulici Mileve Ajnštajn, u novombeogradskom Bloku 72. Iako su mislili da njihov stan miriše na novo, posle opomena prijatelja i razgovora s komšijama shvatili su da nešto nije u redu. “U neko doba su počeli naši prijatelji da nam ukazuju da im garderoba, kad odu od nas, jako smrdi“, priča Danijela.

Miris koji podseća na benzin izbija iz zidova u većini stanova ove zgrade već mesecima. Posle konsultacija sa stručnjacima i investitorom uradili su analize isparenja.
“Oni su isto postavljali neke kolektore u nekoliko stanova i mere koncentraciju tih hemikalija i isparenja u vazduhu“, kaže Danijela.

Posle nedelja čekanja, straha i sumnje stanara, neki od rezultata koji su stigli ukazuju na to da jesu registrovane različite materije poput benzena, okluena, akrolina, fenantrena, ali prema rečima Milana Milutinovića iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, njihova koncentracija nije opasna.

“Registrovane su niske koncentracije koje u akutnom smislu ne mogu da dovedu do nastanka neke bolesti. Možda bi takve koncentracije imale uticaj na zdravlje kada bi bili izloženi duži vremenski period“, objašnjava Milutinović.

Kod osetljivih osoba od ovih isparavanja mogu se javiti alergija, kašalj ili glavobolja, zato je svim stanarima još ranije ponuđeno preseljenje u naselje Stepa Stepanović.

Direktor Građevinske direkcije Srbije, Nebojša Šurlan, kaže da je posle zvaničnih rezultata, kupcima stanova ponuđena i druga opcija.

“Svako ko bude hteo može da izađe iz stana, da iznajmi drugi stan. Građevinska direkcija će refundirati troškove života u tom drugom stanu do 5 evra po kvadratu na mesečnom nivou i troškove preseljenja, kao i Infostan i struju u stanu u Ivana Ribara, dok se ovaj problem ne sanira “, objašnjava Šurlan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: