Kome radnici mogu da se obrate ako ih neko na poslu maltretira? VIDEO

Menadžerka je dobila nagradu, pa javno optužila firmu za mobing i pokrenula pitanje - koliko su radnicima ugrožena prava zbog pandemije?

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 08.02.2021.

11:49

Kome radnici mogu da se obrate ako ih neko na poslu maltretira? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Kome mogu da se obrate ako ih neko na poslu maltretira? Ovo su bila neka od pitanja kada je TV Prva ugostila - Ranku Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Nebojšu Atanackovića iz Unije poslodavaca.

"Ovde se uopšte ne postavlja pitanje da li je menadžerka u konkretnom slučaju u pravu ili ne. Dakle, ja sam apsolutno sigurna da ona jeste u pravu jer, znate, svaka kriza, a pogotovo kriza ovakvih razmera kao što je korona-kriza, dovodi do drastičnog pada prava zaposlenih i uopšte raznih zloupotreba koje se javljaju", rekla je Ranka Savić.

Nebojša Atanacković ističe da od pojave pandemije imamo poremećene odnose između poslodavaca, zaposlenih i između samih zaposlenih.

"I da nema pandemije, ima različitih priča, situacija u brojnim firmama. Nekad se međuljudski odnosi prenose i na unutrašnju kulturu ponašanja u firmama, ali je u svakom slučaju pandemija uticala na poremećaj odnosa. Ovaj slučaj se može nazvati nemilim slučajem koji može da pokaže da takvih stvari ima, ali u principu se ne bi nikako moglo generalizovati da je sada došlo do ne znam kakvog lošeg odnosa između poslodavaca i zaposlenih", ističe Atanacković. Navodi da i jedni i drugi trpe posledice pandemije i smanjivanja privredne aktivnosti.

"Jednostavno, i to je teško reći jer ima onih firmi koje su prošle neoštećeno, ali i onih koji gotovo da nisu mogli da rade. I sami poslodavci imaju dodatan pritisak oko toga da li će moći da u budućnosti nastave sa delatnošću i sa nekim uspehom koji su prethodnih godina imali."

Ako neko trpi maltretiranje na poslu i smatra da je ugrožen - šta može da uradi?

Ranka Savić kaže da svaki radnik koji trpi mobing i koji je spreman da o tome progovori, pre svega se obraća nadležnim institucijama ili sindikatu, ukoliko u svojoj ustanovi ima organizovan sindikat.

"Posle toga, pristupa se jednom internom postupku, gde se pokušava da se problem reši. Nažalost, moram da kažem da se u 70-80 odsto slučajeva tim internim postupkom problem ne reši. Poslodavac jednostavno neće da odustane od toga ili, što je potpuno prirodno, nijedan poslodavac neće reći da je vršio mobing nad radnikom. Posle toga, zaposlenom ostaje mogućnost da pokrene sudski spor. Međutim, to traje jako dugo", navela je.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: