Koliko nas koštaju ledolomci iz Mađarske?

Srbiju će razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Mađarske

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2017.

11:54

Koliko nas koštaju ledolomci iz Mađarske?
Foto: Tanjug

To je rečeno agenciji Beta u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije.

Ti troškovi, kako ističu, čine oko 25 odsto ukupnih izdataka angažovanja jednog ledolomca jer u skladu sa međudržavnim dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije, po 25 odsto plaćaju Hrvatska i Srbija, a 50 odsto Mađarska.

"Ukupna cena za pripremu oko loma leda u proseku iznosi 230 evra po satu a samo razbijanje u proseku 480 evra po satu", navode u ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u ranijem periodu, pre angažovanja mađarskih ledolomaca, raspisalo tender za nabavku te usluge, ali se niko nije javio.

Iz Mađarske su pre dva dana u Srbiju stigla dva ledolomca koji razbijaju led na Dunavu, a danas će doploviti još dva.

Na Dunavu je kod Daljske krivine kod opštine Apatin led bio debeo više od tri metra i dugačak 15 kilometara i razbijen je u noći između utorka i srede.

Srbija ima jedan ledolomac "Greben" i potiskivač "Bor" i u planu je nabavka najmanje još jednog ledolomca.

Novosadsko preduzeće "Heroj Pinki" je imalo tri ledolomca "Petrovaradin", "Vučevo" i "Čakor", ali su oni posle privatizacije pripala preduzeću Dunav grupa agregati u vlasništvu Dušana Borovice i nisu u ispravnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: